Jaap van Deurzen

Cremeren 2.0

08 juli 2018 07:29

Beam me up, Scotty! Kent u dat fameuze zinnetje nog? In de sciencefictionserie Star Trek geeft de commandant van ruimteschip Enterprise, James T. Kirk, zijn onderknuppel Montgomery Scott opdracht hem te teleporteren.

De populaire uitspraak is bijna cult geworden en staat symbool voor de wens ergens anders te zijn in het universum. In de serie lost Kirk als het ware op in een poederachtig licht, om vervolgens even later weer fris en fruitig op een andere plek te verschijnen. Zónder ov-kaart, en gedoe met in- en uitchecken.

Waarom begin ik hierover? TNO kwam onlangs met een rapport over resomeren. Dat is een nieuwe vorm van lijkbezorging. Daarbij wordt het menselijk lichaam langzaam in water opgelost tot er een klein beetje fijne, witte poeder overblijft.

"Resomeren is in mijn beleving een beetje beamen."

Ik ben de eerste die zegt dat de vergelijking met Star Trek totaal mank gaat, maar in mijn beleving is resomeren ook een beetje beamen, of beter nog: streamen. Maar dan zonder retourbiljet. In dit geval is er dus geen sprake van 'beam me verdomme back!' Je komt niet meer terug, zaak opgelost.

De zuinige Schot Sandy Sullivan heeft het proces uitgevonden. Het is goedkoper en milieuvriendelijker. Hoe het werkt, is te zien op het onnavolgbare kanaal Uitvaart.tv. Maar doe dat niet voor het eten.

"Humor: eindigen als de poeder op de taart van je eigen leven."

Op de een of andere morbide manier trekt me deze vorm van afscheid nemen van het leven wel aan. Ik zie er ook wel de humor van in. Eindigen als de poeder op de taart van je eigen leven. Hoe verzin je het? Het is volgens mij in ieder geval beter dan onder de zompige zoden hoofdrolspeler te worden op een madenfestijn.

Als we overlijden, zijn er in ons land wettelijk drie smaken: cremeren, begraven worden, of het lichaam schenken aan de wetenschap. Maar de moderne mens wil wat te kiezen hebben. Oplossen in water en eindigen in poedervorm is volgens de experts een mooie extra optie. Zeker voor mensen die als de dood zijn om (eventueel levend) te worden begraven. En, let wel: pa's poeder kan straks gewoon in een pot op de kast. 
 
Daar houdt de vindingrijkheid van de doodgravers 2.0 niet op. In de aanbieding hebben we straks wellicht ook nog composteren, ecoleren en cryomeren. Welkom in de wondere wereld van het jongleren met lichamen.

"Voordeel van composteren: je bent altijd buiten."

Bij composteren verandert het lichaam na een paar weken in een vierkante meter compost en kun je zo het land op. Voordeel: je bent altijd buiten.  Bij ecoleren, een Ierse uitvinding, gaat het proces op basis van elektriciteit en blijft er ook een poedertje over. In de polder is deze vorm van lijkbezorging nog niet toegestaan.
 
Mocht u straks kiezen voor cryomeren, dan gaat uw lichaam, als een uit zijn krachten gegroeide lendelap, de vrieskist in. Als het lijk de status heeft van een diepgevroren lolly gaat het in een soort ijsshaker die hard gaat trillen. Het lichaam valt in kristallen uit elkaar. De methode is ontwikkeld door een ijskonijn uit Zweden. Ik had niet anders verwacht. Ook cryomeren staat nog in de kinderschoenen.

"Sterven wordt straks een milieuvriendelijk avontuur."

Nadat alle vullingen en protheses uit het lichaam zijn verwijderd, blijft er zo'n 30 kilo droge poeder over. Dat kan in een minuscule milieuvriendelijke kist van bijvoorbeeld aardappelzetmeel worden gelegd. De overblijfselen veranderen binnen zes maanden in compost. Op het graf kan een boom worden geplant die de compost als voeding gebruikt. Het cirkeltje is weer rond.

Het klinkt misschien bizar, maar sterven wordt straks gewoon een supermilieuvriendelijk avontuur.

Jaap van Deurzen