Susanne Uilenbroek

Naaktfoto's als tikkende tijdbom

17 april 2018 06:42

Iedereen die vindt dat het dom is om naaktfoto's te maken en die aan zijn of haar lief te sturen, hoeft niet verder te lezen. Dit stukje is niet voor hen bedoeld. Sexting bestempelen als dom, doet namelijk geen recht aan iets dat voor duizenden mensen in Nederland normaal en leuk is en biedt ook geen oplossingen voor de problemen die na sexting kunnen ontstaan.

Uit onderzoek van Rutgers blijkt dat één op de 12 Nederlanders tussen de 18 en 80 jaar weleens een naaktfoto of seksfilmpje verstuurt. Onder jongeren ligt dit veel hoger. Eén op de vier mannen tussen de 18 en 25 jaar doet aan sexting en één op de vijf vrouwen in die leeftijd. So far, so good. Problemen ontstaan pas als naaktfoto's worden doorgestuurd, gestolen en op internet worden gezet.

​Een paar weken geleden ontdekte collega Daniël Verlaan een netwerk waarin de naaktfoto’s van honderden Nederlandse en Vlaamse vrouwen online worden gedeeld en gekoppeld aan hun naam en soms zelfs woonplaats. Aan mij de taak om een aantal vrouwen wiens foto’s op het forum stonden te benaderen. Wisten zij dat hun foto’s op internet werden gedeeld? En hadden zij enig idee wie ze online had gezet?

"Ongeloof en shock overheersten. Die foto’s waren voor een geliefde bedoeld, voor een scharrel misschien en soms gewoon voor zichzelf."

Ongeloof en shock overheersten. Die foto's waren voor een geliefde bedoeld, voor een scharrel misschien en soms gewoon voor zichzelf. Ze waren in ieder geval niet bedoeld voor de ogen van honderden wildvreemde mannen die ze kunnen downloaden en delen zo vaak ze maar willen. Esther wil wel een interview geven, maar alleen anoniem. "Ik ben goed katholiek opgevoed. Mijn moeder mag echt niet weten dat ik dat soort foto's maak voor mijn man."

De vrouwen die ik spreek hebben geen idee hoe hun foto's online zijn gekomen. Ze hebben voor zover ze weten geen boze exen die handig zijn met computers en lid zijn van een besloten netwerk waarin naaktfoto's worden gedeeld. Zijn ze gestolen van hun computer of telefoon? Is hun e-mail gehackt? Ze weten het niet en dat maakt ze onzeker en bang.

Op veel foto’s staan de vrouwen niet herkenbaar afgebeeld. De campagne van BNNVARA om je hoofd buiten beeld te laten als je naaktfoto's maakt, heeft wat dat betreft zijn vruchten afgeworpen. Maar tegelijkertijd heeft dit een nieuwe online sport aangewakkerd: doxing, het uitzoeken wie er op een anonieme foto staat. Armbandjes die op de naaktfoto's te zien zijn, worden vergeleken met armbandjes op Facebookfoto's. Moedervlekken in de hals op een profielfoto worden naast een screenshot van een pikante snapchat geplakt. En al die foto’s staan bij elkaar in een mapje met een naam erbij. Als een kant-en-klaar dossier om iemand belachelijk te maken of af te persen. Dat voelt als een tikkende tijdbom.

Niet dat de vrouwen zich schamen voor het maken van de foto’s. "Ik heb niks verkeerds gedaan", zei een studente krachtig en zelfbewust tegen mij. Tegelijkertijd is daar wel de angst voor de gevolgen. Esther kreeg een tijdje geleden rare berichten van een automonteur bij haar uit het dorp. Toen heeft ze hem genegeerd. Nu ze weet dat haar foto’s online staan, vraagt ze zich af of hij misschien haar e-mail heeft gehackt en haar foto’s heeft gestolen. En als hij ze heeft gezien, wie dan nog meer? "Die foto’s kunnen dus altijd weer ergens opduiken? Ook als dit netwerk offline wordt gehaald." Ik kan niet anders dan schamper toegeven dat dat zo is.

"Dat we daar op dit moment niks aan kunnen doen, dat voelt dom." 

Er komt nieuwe wetgeving aan die het makkelijker moet maken om het verspreiden van andermans naaktfoto's aan te pakken. Tot het zover is, kan de politie weinig. En dat steekt, want terwijl er van honderden vrouwen foto's op internet staan waarop letterlijk alles van ze te zien is, zitten de kerels die dit doen verstopt achter hun computerschermen. Dat we daar op dit moment niks aan kunnen doen, dat voelt dom.

@uilenbroek

​​Oproep: zijn jouw foto's op internet gezet en kon de politie daar niks aan doen?

​Uit ons onderzoek naar het wraakpornonetwerk komt naar voren dat de politie maar weinig kan doen als naaktfoto’s online staan en worden gedeeld. Wij willen hier graag meer over weten en ervaringen bundelen. Heb jij dit meegemaakt?

Mail jouw verhaal naar oproep@rtl.nl, ter attentie van Susanne Uilenbroek of stuur een bericht via de Facebook-pagina van RTL Nieuws.