Matthijs Voortman

Suriname, word wakker!

17 februari 2018 02:50

De Olympische Winterspelen en Suriname. Ik had dat nog nooit aan elkaar gekoppeld. Anthony Nesty, die wel, maar dat waren de Zomerspelen in Seoul waar de Surinaamse zwemmer in 1988 een gouden medaille won. Hij werd een volksheld in Suriname. En er zijn natuurlijk tal van andere Surinaamse sporters die namens Nederland uitkwamen op de Zomerspelen. Nelli Cooman is misschien wel de bekendste.

"Ik kreeg in de aanloop naar de Spelen één interviewverzoek uit Suriname"

Maar schaatsen? Ja natuurlijk, schaatsen doen ze niet in de tropen. En sneeuw hebben ze daar nog nooit gezien. Maar dat betekent niet dat Surinaams bloed niet garant kan staan voor topprestaties op de schaats. Want Paramaribo, lees maar eens goed: Dylan Hoogerwerf (22 jaar), zoon van een Surinaamse moeder, maakt deel uit van Team NL. Hij is een hartstikke goede shorttracker. 

Joh, ik denk dat ze niet eens weten wat shorttrack is, vertelt Dylan me eerder deze week lachend. Nou, shorttrack is keihard rondjes rijden en zorgen dat je als eerste over de finish komt. Je hebt het vast gezien de afgelopen weken, maar voor de mensen (in Suriname?) die het niet kennen, staat hier een uitleg van deze spectaculaire sport:

Dylan Hoogerwerf groeide op in het Westland en moest als jong jochie van zijn moeder Henna mee naar de schaatsbaan. Om zijn zusje naar kunstrijden te brengen. Zijn moeder nam de prima beslissing om haar zoontje schaatsen onder te binden. Hij kon het goed. Zo goed dat hij nu voor het eerst van zijn leven meedoet aan de Olympische Spelen in Zuid-Korea.

Voor Dylan is een droom uitgekomen. Maar alleen meedoen is niet genoeg, zegt hij. "Nu ik er ben, wil ik ook gewoon top rijden." Een medaille wordt een hele opgave. Maar bij shorttrack kan alles gebeuren (kijk deze maar eens terug).

 
Miniatuurvoorbeeld

Dylan (midden) met zijn schaatsvrienden in het olympisch dorp. (foto: Matthijs Voortman)

Na zijn sportcarrière zou hij heel graag zijn geld willen verdienen met het maken van muziek. Daar is hij nu al heel veel mee bezig in zijn vrije tijd. Onder zijn dj-naam Dj Age heeft hij zelfs al een eigen nummer op Spotify.  Maar eerst nog een paar jaar flink knallen op de ijsbaan, te beginnen in Zuid-Korea.

 

Miniatuurvoorbeeld

Dylan zou het hartstikke leuk vinden als zijn prestaties in Suriname aandacht zouden krijgen. "Ik kreeg in de aanloop naar de Spelen één interviewverzoek uit Suriname", vertelde hij me. "Dat was een stagiaire die voor een eindverslag een paar dingen van me wilde weten." Van journalisten heeft hij nog nooit iets vernomen. 

"Als-ie stiekem een medaille pakt? Dan zal Suriname toch ook wel wakker worden en hem huldigen in Paramaribo?"

En dat terwijl Dylan dol is op Suriname. Goed, hij kwam er nog maar één keer, maar het was fantastisch. Grappend zegt hij dat hij zijn schaatstalent te danken heeft aan zijn Surinaamse genen. Maar om te zeggen dat hij ook een beetje namens Suriname op de Spelen is, dat gaat hem wat ver. "Ik schaats voor Nederland", zegt hij duidelijk.

Voor Dylan begonnen de Spelen niet zo best. In de relay (ploegenwedstrijd) werd Nederland gediswalificeerd. Maar dinsdag gaan de Olympische Spelen verder voor Dylan vanaf 8 uur 's ochtends Surinaamse tijd. En mocht het daar niet worden uitgezonden, wat ik me best kan voorstellen, dan kun je hier zijn verrichtingen volgen. 

Als-ie stiekem een medaille pakt? Dan zal Suriname toch ook wel wakker worden en hem huldigen in Paramaribo? "Ik zou het echt leuk vinden. De aandacht is leuk."

Hij wacht op een telefoontje. 

Matthijs Voortman

Eerdere olympische blogs: