Jaap van Deurzen

Kakkende katten

14 januari 2018 07:25

De rode kater heeft onmiskenbaar karakter. Alleen het gekleurde bandje om zijn nek, waaraan een minuscuul belletje hangt, geeft hem een enigszins verwijfd trekje. Voor de rest is het een volgevreten bullebak.

"Zeven kilo kater kijkt me aan met een blik van: wie ben jij dan wel?"

We noemen hem Trumpy. Maar zo heet hij niet. In de zomer ligt hij triomfantelijk te zonnen op de daken van geparkeerde auto's. Een favoriet merk heeft hij niet. Mijn hart bonkte in mijn strot toen hij een keer op mijn leasebak lag en ik weg moest. Hij richtte zich op, strekte zich tergend langzaam uit en keek me verwijtend aan. Ik was een vervelende onderbreking in zijn hondsluie bestaan. 
 
Het is nu hartje winter. Ik sta drie meter boven hem op mijn achterbalkon en houd hem in de gaten. Zeven kilo kater kijkt me aan met een blik van: wie ben jij dan wel? Dit lijkt op een tafereel uit een oude western waarbij de hoofdrolspelers elkaar weg proberen te staren. De handen aarzelend boven de holsters. De spanning is tastbaar.

Wie schiet er het eerst? Trumpy! Hij kromt de rug, spreidt de poten en keutelt het perkje rond de boom van de buurman vol. Vier schoten, losjes uit de heup. Met een paar trapjes van zijn achterpoten probeert hij zijn afval te bedekken, maar de bevroren grond is te hard en hij geeft het op. Nog even kijkt hij hooghartig omhoog en schrijdt dan verveeld verder. "Viespeuk!" blaf ik laf.

"Wil de eigenaar van de witte kat nu de stront op komen ruimen in speeltuin Fluitekruid?"

We weten niet wie Trumpy's eigenaar is, maar we vermoeden dat het de bejaarde vrouw uit de straat verderop is. Met een kerkorgelbruin mantelpakje strompelt ze met een lijdenstrek door het leven. Een lief mensje. Maar waarom ze Trumpy niet voor háár deur laat kakken, is ons een raadsel. Het kan natuurlijk zijn dat de kater qua stoelgang zijn eigen plan trekt.

Ik krijg ineens meer begrip voor Marco Kleppe. Dat is de SGP-lijsttrekker uit het Zeeuwse Kapelle. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht pist hij alvast zijn territorium af en tweette verbolgen na een poepincident: "Wil de eigenaar van de witte kat nu de stront op komen ruimen in speeltuin Fluitekruid?" 
 
Hij zette er een 'mugshot' van de verdachte bij en schond daarmee de privacy van 'Witsnoetje'. Voor mijn geestesoog zie ik onschuldige meisjes uit Kapelle de kattenkeutels als hemels manna naar de mond brengen. De kat kijkt toe en likt zijn naamplaatje met het duivelsnummer 666. Marco Kleppe kleppert met de noodklok. Katten moeten aan de lijn! Uitwerpselen brengen gezondheidsrisico's met zich mee! Alle mannenbroeders in het dorp sluiten zich aan bij de kruistocht tegen de feliene monsters.

"Als het aan deze sheriff ligt, krijgen de eigenaren van illegaal poepende katten 400 euro boete." 

Vorig jaar was ik de pineut en werd ik richting Tilburg gestuurd. Groot nieuws. De lokale politicus Hans Smolders trok van leer tegen de lokale kakkanonnen. Smolders is een oud-ijshockeyspeler en vloog na de moord op Pim Fortuyn achter Volkert van der G. aan. Hij is dus niet bepaald een watje. Als het aan deze sheriff ligt, krijgen de eigenaren van illegaal poepende katten 400 euro boete. Dat zal ze leren om de overlast binnen de eigen perken te houden. 

In een volksbuurt in Tilburg sprak ik een vrouw die haar tuin had omgebouwd tot een vesting. Het had geen zin. Op camerabeelden zagen we steeds dezelfde kat soepel alle hindernissen nemen om vervolgens vrolijk tegen de tuinstoelen te pissen. Als bonus deponeerde het beestje ook nog een dagelijkse bolus bij de barbecue. De geur in de tuin was ondraaglijk.

Die boete van 400 euro is nog niet door de Tilburgse raad en ook de Kapelse katten gaan waarschijnlijk niet aan de lijn, maar de lokale verkiezingen zijn begonnen. Zet je schrap!

Jaap van Deurzen