Jos Heymans

Baudet bashen

13 januari 2018 07:29

Ze vinden hem een naar mannetje, Thierry Baudet. De fractievoorzitter van Forum voor Democratie is niet geliefd bij zijn collega's in de Tweede Kamer. Arrogant en pedant zijn nog de meest vriendelijke kwalificaties die hem worden toegeworpen. En hij wordt beticht van luiheid, want Baudet is vaak afwezig. Dat is wat andere partijen, van rechts tot links, het Forum bijna dagelijks verwijten.

"En intussen lijkt het succes van Baudet te beklijven; in de peilingen staat zijn partij dik in de dubbele cijfers, 15 zetels."

Maar klopt dat wel? Of wordt het bashen van Baudet vooral ingegeven door het succes van zijn partij? Het Forum voor Democratie kwam tamelijk onverwacht met twee zetels in de Kamer; één was er verwacht, op de tweede was niet gerekend. Dat was een uitzonderlijke prestatie. Zijn kompanen in het Oekraïnereferendum, Jan Dijkgraaf en Jan Roos die voor zichzelf ook een politieke toekomst zagen weggelegd, werden bij de verkiezingen kansloos van het bord geveegd. En intussen lijkt het succes van Baudet te beklijven; in de peilingen staat zijn partij dik in de dubbele cijfers, 15 zetels.

Baudet is als kleinste zo'n beetje alle andere partijen gepasseerd; alleen de VVD en D66 moet hij boven zich dulden. Dat is een ongelooflijk knappe prestatie, wat je ook van zijn vaak absurde politieke ideeën vindt. En dus wordt Baudet aan alle kanten aangevallen. Hij moet het vooral ontgelden over zijn afwezigheid in de Kamer.

Volgens de officiële cijfers van de Tweede Kamer valt dat best mee. Van de 83 Kamerdagen, sinds het aantreden van het nieuwe parlement, miste Baudet er slechts negen. De absolute kampioen afwezigheid is Barry Madlener van de PVV, hij miste 32 vergaderdagen, maar daar hoor je niemand over. En Baudets partijgenoot, Theo Hiddema, kan er ook wat van. Hij liet 19 vergaderdagen verstek gaan. Volgens Baudet komt dat omdat Hiddema ook nog werkzaam is als advocaat en kennelijk een drukke praktijk heeft.

"Het is van alle tijden dat de Tweede Kamer voor een deel bevolkt wordt door nagenoeg inactieve leden."

Nu zegt het aantal Kamerdagen lang niet alles. Het gaat uiteindelijk om het bijwonen van en meedoen aan plenaire vergaderingen. Van alle fractievoorzitters voerde Baudet bijna het vaakst het woord, 26 keer; alleen Kuzu van DENK stond vaker achter het spreekgestoelte. Ook dit cijfer is enigszins vertekend, omdat bij grotere partijen met veel meer fractieleden vaak andere Kamerleden dan de fractievoorzitter het woord voeren.

Het is van alle tijden dat de Tweede Kamer voor een deel bevolkt wordt door nagenoeg inactieve leden. Vaak gaat het dan om afgescheidenen. In 2004 kreeg Ali Laszrak, SP-Kamerlid, ruzie omdat hij een deel van zijn Kamerinkomsten niet wilde afdragen aan de partijkas. Hij scheidde zich af, ging als eenling verder, maar was nog maar zelden te vinden in de vergaderzaal van de Kamer. Hij hield dat bijna drie jaar vol, van februari 2004 tot december 2006.

Ook andere eenpitters lieten zich na hun afscheiding weinig zien, zoals de door de VVD wegens hypotheekfraude geroyeerde Johan Houwers. Maar ook sommige backbenchers van grote fracties, neem Ybeltje Berckmoes, zag je vaak alleen bij stemmingen. Het is ze niet kwalijk te nemen; er is in de fractie gewoon geen werk voor ze.

Afwezigheid in de vergaderzaal; het is meestal geen reden om een Kamerlid politiek weg te zetten. Behalve dan bij Baudet. Dat het Forum voor Democratie vaak afwezig is, komt vooral door Theo Hiddema. Hij voert zelden het woord en heeft nog nooit een schriftelijke vraag gesteld. Maar het is voor de politieke tegenstanders boeiender om Baudet te brandmerken; hij is immers het gezicht van Forum, niet Hiddema.

@JosHeymans