Sander Paulus

Beëdiging zonder opsmuk

27 oktober 2017 15:00

Het leek net even te lang te duren voordat de ministers bij hem kwamen. De steeds iets donkerder wordende wenkbrauwen van koning Willem-Alexander verschoven een millimeter naar beneden. Hij schijnt nogal nors te kunnen reageren als de dingen niet lopen zoals hij wil.

Royaltywatchers hebben het dan al snel over het makkelijk kokende Russische bloed van de Oranjes. Bloed dat de familie in kwam door het huwelijk van koning Willem II met Anna Paulowna, dochter en zus van een tsaar. Maar gelukkig, daar kwamen ze al de grote balzaal van paleis Noordeinde binnen. 16 man sterk, en daarna al die staatssecretarissen.

"De koning leek zich prima op zijn gemak te voelen."

We hebben het allemaal kunnen zien op tv, de beëdiging van de nieuwe regering. Op deze manier maakt koning Willem-Alexander keer op keer zijn belofte waar dat hij meer wil laten zien van wat de monarchie inhoudt. Eerder al kon iedereen die er op tijd bij was kaarten kopen om de beroemde Oranje-Sael in Paleis Huis ten Bosch te bezichtigen. Ook zijn Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen een paar keer open gegaan voor het publiek.

Bekijk de beëdiging terug: 

Interessant aan de televisieregistratie van de beëdiging en de bordesscène, vond ik de afwezigheid van opsmuk. Ja, de koning en de mannelijke ministers droegen allemaal een jacquet en de vrouwen hadden zich nogal opvallend opzichtig gekleed bij de beëdiging. Maar er gebeurde niet zoveel. De beëdiging verloopt volgens een vast stramien. De koning leek zich prima op zijn gemak te voelen ondanks dat het zijn debuut was.

De laatste beëdiging werd nog door zijn moeder gedaan en verliep niet helemaal lekker. Toen werd er voor het eerst een camera toegelaten. Maar omdat één van de technici zat te slapen moest koningin Beatrix het allemaal over doen voor de uitzending. Dat deed ze, maar mopperde dat het zo wel een toneelstukje werd.

"Ik had graag de sfeer mee willen krijgen van de omkleedpartij van de ministers." 

Op de trappen van het bordes van paleis Noordeinde liepen de koning en de andere mannen weer in gewoon pak. Ik had graag de sfeer mee willen krijgen van de omkleedpartij van de ministers. Noordeinde heeft waarschijnlijk niet genoeg ruimte om iedereen zich alleen te laten omkleden. Iemand van de heren had dus de kans om Hugo de Jonge te vertellen dat die schoenen van hem niet bij het moment passen. Niet dat de koning het iets uitmaakt, als we af mogen gaan op zijn uitspraak dat hij zichzelf niet ziet als een protocol-fetisjist.

Maar het gaat om de presentatie van een nieuw kabinet. Niet om de schoenen van een lekker gekke minister. De individualisering kent blijkbaar geen maat. En dat bij een CDA'er, van protestantse huize. Je verwacht het niet.

Sander Paulus over zijn werk als Koninklijk Huis-verslaggever voor RTL Nieuws.