Sander Paulus

The Spirit of Sint-Maarten

17 september 2017 05:55

"Hier kunnen jullie niet slapen."

Wat moeten we verwachten op Sint-Maarten? Plunderende bendes die overvallen plegen. 

"Hier kunnen jullie niet slapen."

De commandant van de Kustwacht op Sint-Maarten twijfelt geen moment. 

Het is de dag van onze aankomst op het eiland. We hebben geen slaapplaats, het is al diep in de middag en we zijn op ons zelf aangewezen. Defensie liet voor vertrek duidelijk weten: Wij zetten jullie alleen af op Sint-Maarten, voor de rest, succes! Al kunnen we heus wel wat water krijgen natuurlijk.

"Als we naar binnen lopen blijkt alles totaal verwoest." 

We reizen niet heel licht. Producer Peter van Halem heeft drie plastic bakken vol met blikjes tonijn, ananas, knakworstjes en heel veel drinkwater ingeslagen op Curaçao. Daarmee zijn we naar Sint-Maarten gevlogen. De gedeukte taxibus met plastic waar eerst autoruiten zaten is vol gestapeld. Maar we hebben dus geen slaapplaats. En als het donker wordt moet je binnen zijn. Gewapende groepen jonge mannen lopen volgens de militairen juist dan door de straten op zoek naar buit. Dus safety first.

Miniatuurvoorbeeld

We zoeken verder. Bij een gebouw dat orkaan Irma aardig heeft doorstaan stappen we uit. Maar als we naar binnen lopen blijkt alles totaal verwoest. Hier kunnen we niet blijven. Even verderop nog een hotel. Er is iemand aan de balie! Na enig aandringen mogen we blijven. Door een paar flinke generatoren is er stroom, al valt die wel eens uit, en water. Koud water, niet om te drinken maar dat hebben we zelf bij ons. Pfff, gelukkig. We zitten veilig en kunnen aan de slag.

"Op elk shot van cameraman Hans van der Klaauw zie je de vooruitgang."

Al snel zijn we overweldigd door de puinhopen. Niemand is ontsnapt aan Irma. Vooral de armen hebben het zwaar. De meeste mensen hadden wel wat water en eten ingeslagen maar na een paar dagen raakt dat op. Iets dat verder nauwelijks invloed heeft op hun gemoed. Overal wordt geveegd, puin geruimd, verkeer geregeld, samengewerkt. Op elk shot van cameraman Hans van der Klaauw zie je de vooruitgang. Alsof het allemaal binnen een maand weer tiptop moet zijn. Nergens stuiten we op weerstand.


Miniatuurvoorbeeld

De inwoners van Sint-Maarten zijn fan van iedere Nederlander. De Nederlandse soldaten weten snel een einde te maken aan de meeste plunderingen, de sfeer op straat verbetert in hoog tempo en zelfs de koning komt kijken. Willem-Alexander is enorm populair. Mensen roepen dat de koning maar snel het hele eiland moet overnemen met een contingent mariniers. Onze politici zijn gangsters. Dus doe ons de koning maar. Dan komt het vast allemaal goed. 

"Er hangt een ontzettend goede vibe op het eiland"

Maar zonder de koning komen ze volgens mij ook al een heel eind. Ze hebben hier wat ze noemen The Spirit of Sint-Maarten. Er hangt een ontzettend goede vibe op het eiland. Het zijn de mensen zelf met hun bijna koppige wil om er gewoon weer iets van te maken die ervoor gaan zorgen dat Sint-Maarten erbovenop komt. Zoals een van de tientallen hardwerkende vuilnismannen ons zegt: I'm not fearing. We will overcome.

Ondanks alle verwoestingen verlaten we Sint-Maarten vol vertrouwen. Als we landen op Curaçao blijkt er een nieuwe orkaan recht op Sint-Maarten af te stevenen.

I'm fearing. Will they overcome?

Sander Paulus

Meer op rtlnieuws.nl:
Er is hoop na de ramp: 'Het enige wat we konden doen, was de handen uit de mouwen steken'

 

Sander Paulus over zijn werk als Koninklijk Huis-verslaggever voor RTL Nieuws.