Erik Mouthaan

'Bij tien doden gaan we'

08 januari 2017 07:37

Het is ergens te ziek voor woorden, maar als er een schietpartij in de VS is, begin ik pas op te letten als er meer dan drie doden vallen. En pas vanaf tien dodelijke slachtoffers overweeg ik naar de plek des onheils af te reizen.

Dat zijn het soort bizarre afwegingen die je maakt in een land met elke dag een schietpartij waarbij meer dan vier mensen geraakt worden door kogels. Het aantal doden, de locatie (een druk vliegveld versus een verlaten boerderij in Wyoming), de dader (een terrorist of een verwarde veteraan?) en of er video van is.

Dus toen vrijdagmiddag tijdens mijn live-gesprek in het half acht nieuws bekend werd dat er een schietpartij was op het vliegveld van de stad Fort Lauderdale in Florida, reageerde ik afwachtend. Eerst hoorden we alleen dat er gewonden waren gevallen. Later: 'verschillende dodelijke slachtoffers'. Toen: drie doden. Uiteindelijk: vijf.

"In de nieuwswereld geldt: hoe verder iets van je publiek verwijderd is, hoe erger het moet zijn." 

En, hoe cru dat ook klinkt, dat is gewoon niet heel erg veel, ook al is elk dode er natuurlijk een te veel. In de nieuwswereld geldt: hoe verder iets van je publiek verwijderd is, hoe erger het moet zijn. Twee doden bij een schietpartij in Aalsmeer is nieuws. In België moeten het er al vier zijn. In de VS tien. In India, laten we zeggen, 50, in koelen bloede, vastgelegd op beeld, en dan zal het niet snel meer dan 40 seconden krijgen in de nieuwsbulletins.

De aanslag in Florida trok de aandacht van heel de wereld, mede omdat er daar altijd nieuwshelikopters in de lucht hangen. We zagen spannende beelden van rennende mensen op het tarmac; passagiers die schuilden achter auto’s, bang geraakt te worden door kogels. 

En met aanslagen op vliegvelden in Brussel en Istanbul vers in het geheugen, dacht iedereen even: is dit het werk van een IS-sympathisant? De dader werd snel aangehouden. Hij bleek een veteraan te zijn met psychische problemen. En ook de discussie over wapenbezit laaide meteen weer op.

Ik ben uiteindelijk niet gegaan. Er is veel namelijk veel ander nieuws. En, inderdaad: misschien wel te weinig doden.