Erik Mouthaan

Rode petten en roze mutsen

22 januari 2017 06:31

Op vrijdag kleurde een zee van rode petten de National Mall rood. Het 'Make America Great Again'-hoofddeksel dat een leuk souvenir leek van een kansloze kandidatuur was nu het symbool van een kiezersopstand die eindigde in overwinning.

"De roze gebreide mutsen vormen duidelijk een referentie aan Trumps opmerking dat hij vrouw 'bij hun poes' kan grijpen en ermee wegkomt"

Een dag later, op zaterdag  zag je in Washington overal roze gebreide mutsen. Niet rond maar vierkant, zodat het lijkt alsof je twee flapjes huid naast je hoofd hebt: de oren van een poes. Die vorm, en de kleur, duidelijk een referentie aan Trumps opmerking dat hij vrouw 'bij hun poes' kan grijpen en ermee wegkomt.

Het opmerkelijke was dat op de dag van de inauguratie de twee kampen gescheiden bleven. Washington is net als alle grote steden in de VS superlinks en het merendeel van de inwoners had geen zin om naar de feestelijkheden voor Trump te gaan. Ik sprak iemand die zei dat zijn vrienden allemaal een weekend weg waren, vergelijkbaar met wat sommige bewoners van Nederlandse binnensteden doen op Koningsdag.

"Vrijdag braken er heftige woordenwisseling uit tussen de rode petten en roze mutsen"

Dus op vrijdag liepen er allemaal gelijkgestemden op de Mall. Maar toen ik op zaterdag bij het Witte Huis stond, paradeerden deelnemers aan de Women's March met hun borden 'Trump is een racist' langs kleine groepjes Trump-kiezers. De rode petten en roze mutsen stonden tegenover elkaar. En heftige woordenwisselingen braken uit. 

Waar ik me bevond waren het de 'deplorables' van Trump die de confrontatie begonnen. Zij voelden zich uitgelokt door harde teksten op de borden van de linkse activisten. 'Waarom accepteer je niet dat hij heeft gewonnen', riepen ze, en 'Obama verveelvoudigde de nationale schuld, daar lijden we allemaal onder'.

"Vuistgevechten braken niet uit, maar het was wel fascinerend"

De meeste linkse activisten negeerden deze Trump-fans, maar een jonge vrouw besloot hen allemaal een knuffel te geven met de woorden 'we moeten minder boos op elkaar zijn'. En er waren ook een paar mensen die 'Fuck Trump' riepen. Vuistgevechten braken niet uit tussen rood en roze. Maar het was wel fascinerend. 

Mij vielen twee dingen op. Als eerste: de Trump fans klonken niet alleen anders dan de hoogopgeleide stedelijke klasse (ze hadden regionale, zuidelijke accenten maar er was ook een latina met Cubaans accent), nee, ze hadden het ook over heel andere feiten. Voor hen waren details over transgenders net zo onbekend als vonnissen van het hooggerechtshof over christelijke bedrijven waren voor de linkse mensen. Ze spraken letterlijk over heel andere dingen. 

"De Trump-aanangers, nota bene de winnaars, liepen defensief rond en kwamen verongelijkt over, ook bij de inauguratie"

Ten tweede: de roze mutsen leken over het algemeen meer plezier te hebben. Zij, de verliezers, liepen met goede moed, waren aan het lachen en zingen, terwijl de Trump-aanhangers, nota bene de winnaars, defensief rondliepen en verongelijkt overkwamen. Niet alleen op zaterdag, ook op hun grote feest, de inauguratie.

Roze en rood. Ik zie de kloof niet kleiner worden, de komende vier jaar.

Thumbnail

Het 'Make America Great Again'-hoofddeksel, het symbool van de kiezersopstand.

Thumbnail

De roze gebreide mutsen van Trumps tegenstanders vormen duidelijk een referentie aan zijn opmerking dat hij vrouw 'bij hun poes' kan grijpen en ermee wegkomt.