Erik Mouthaan

De millennials raken op

29 januari 2017 07:20

Er is goed nieuws voor iedereen die zich kapot ergert aan de constante 'gentrification' - oude wijken die opeens super cool en stervensduur worden nadat hipsters er hun uitvalsbasis van hebben gemaakt. Dat fenomeen kan wel eens aan het wegzakken zijn want, meldt de New York Times: de millennials raken op!

"Berg je maar, Amsterdam-Noord."

Huh? Het is echt waar. De generatie geboren tussen ruwweg 1980 en 2000 is in de Verenigde Staten de grootste bevolkingsgroep. Maar net als met zoveel demografische 'booms' zit er een begin en een einde aan, en er zijn nu minder mensen die bij die groep horen dan een aantal jaar geleden. 

De bebaarde jongens en hun brildragende vriendinnen worden ook ouder, denken opeens aan burgerlijke dingen als hypotheken en luiers en hup: daar gaat je up-and-coming wijk. Berg je maar, Amsterdam-Noord.

"Ze zijn opgefleurd met gebreide lantaarnpaal-omhulsels, omafietsen en koffie-tentjes waar je vijf dollar neerlegt voor een bakkie pleur."

De binnensteden in Amerika zijn geen gevaarlijke oorlogszones, zoals de president vaak schetst, nee, ze zijn opgefleurd met gebreide lantaarnpaal-omhulsels, omafietsen en koffietentjes waar je 5 dollar neerlegt voor een bakkie pleur. Voormalige 'no go area's' zijn nu 'must see'-wijken waar toeristen doorheen struinen op zoek naar die echt New Yorkse vibe. 

Is het erg dat de druk op nog niet ontdekte buurten minder wordt? Nee, misschien dalen de hysterische huren eindelijk eens. En misschien kunnen Juan en Maria wel in de wijk blijven zitten, misschien wordt de huur van dat lekker ouderwetse bakkertje niet verdubbeld.

"New York is een soort vampier die leeft op vers bloed"

New York zal altijd jonge mensen blijven aantrekken, het is een soort vampier die leeft op vers bloed. Maar andere steden in de VS zijn gevoeliger voor veranderingen. Sommige maken zich zorgen dat de leefbaarheid van steden af zal nemen. 

Dat lijkt me te ver gaan. Ik herinner me dat iedereen tijdens de Grote Recessie riep dat de misdaad nu exponentieel zou toenemen, want mensen waren namelijk arm en wanhopig. Het tegenovergestelde bleek het geval: de steden zijn alleen maar veiliger geworden. En hipper. Niet te trekken zo hip. Dus een beetje minder millennial kan niet eens kwaad. 

@ErikMouthaan