Koen de Regt

High van de terpentine

21 februari 2017 18:30

"Wat haat je het meest, aan het leven op straat?", vraag ik aan Trevor. Hij is 15, en scharrelt al twee jaar zijn kost bij elkaar tussen het afval van Nairobi. "Dat ik altijd vies ben. Ik heb altijd dezelfde kleren aan. Ik zou mezelf graag eens wassen.”

"Net genoeg voor af en toe wat brood. Maar het meeste gaat op aan Msii: Terpentine"

Dat gesprekje schiet de laatste dagen vaak door mijn hoofd. Snel, en telkens onverwacht. Zoals de ratten die over de vuilnishopen schieten waar Trevor leeft. Als ik mijn handen was, als ik onder de douche sta of een schoon t-shirt aantrek.

Dat zijn namelijk luxes die Trevor zich al twee jaar niet kan veroorloven. Hij en zijn vrienden van de Black Army Gang in de wijk Donsolm in Nairobi leven van een euro per dag. Of minder. Net genoeg voor af en toe wat brood. Het meeste gaat op aan Msii: Terpentine.

Een doekje, gedrenkt in de verfverdunner houden de jongens vrijwel onafgebroken voor hun mond. Vroeger snoven ze lijm, maar sinds de Keniaanse politie daar beter op is gaan letten, zijn ze overgestapt.

De terpentine is makkelijker te verbergen. Het ziet er uit als water, en het doekje is zo weggegooid. Bovendien zou Msii een betere high geven. Eén van de bijnamen is niet voor niks 'jet fuel', vliegtuigbrandstof. Je wordt er net zo 'high' van als een vliegtuig.

Ook Trevor is aan het gebruiken als ik hem spreek. We zitten op een oude vrachtwagenband. De geur van terpentine hangt in een dikke walm om ons heen. Ik voel hem wegglippen. Toen we begonnen met praten was hij nog redelijk helder. Maar langzaamaan wordt hij te high voor normale zinnen.

"Een douche en schone kleren, ik kon het hem helaas niet geven."

Hij vertelt over hoe hij verlaten is door zijn vader, en hoe hij toen zijn moeder dood ging op straat kwam. Hoe de Msii hem helpt vergeten waar hij is. En hoe zijn geheugen hem langzaam in de steek laat. "Ik mis school niet echt. Ik kan nu toch niks meer onthouden."

Maar een douche en schone kleren. Dat zou hij graag willen. Ik kon het hem helaas niet geven.

Koen de Regt

 

Smile Foundation

De Smile Foundation in Nairobi helpt kinderen zoals Trevor. Ze geven ze zo vaak ze kunnen te eten, en proberen ze over te halen om uit dit leven te stappen. Als de kinderen bereid zijn om naar een ontwenningskliniek te gaan, krijgen ze een opleiding. Ook probeert de Smile Foundation de kinderen te herenigen met hun ouders. Voor meer informatie, zie hun website: smilefoundationkenya.com