Roelof Hemmen

Helden en schoften in de Nebel des Krieges

08 september 2014 08:27

Wat een kerels, de brandweermannen van Torez, die vijf dagen lang in de hel van de restanten van rampvlucht MH17 hebben geleefd. Zij hebben honderden lichamen geborgen. Dag in dag uit. Het was erger dan je kunt bedenken. En soms levensgevaarlijk. Maar ze deden het. Omdat ze brandweerman zijn, en dan loop je nergens voor weg. Ik vond de reportage die Jeroen Akkermans over hen maakte een eye-opener.

En schrijnend, dat niemand de moeite heeft genomen om deze brandweermannen fatsoenlijk te bedanken. Jeroen Akkermans was de eerste die hun verhaal wilde horen.

"Ik was ook woedend, na het neerhalen van MH17. Die bruten van separatisten, met hun geweren en hun grote bekken."

Ik was ook woedend, na het neerhalen van MH17. Die bruten van separatisten, met hun geweren en hun grote bekken. Zij onteerden de heilige grond die deze plek voor alle nabestaanden is. En ze verhinderden ons en de andere landen om hun doden terug te halen. Ik was ook woedend op Oekraïne, dat de ramp gebruikte om terreinwinst te boeken. Walgelijk.

Maar ik heb geen seconde gedacht aan de brandweermannen van Torez, die daar toen zwijgend en bescheiden hun moeilijke werk deden. Ik was alleen maar boos dat de Nederlanders er steeds maar niet bij konden.

Zo boos, dat mijn blik onscherp werd.

ZIE OOK: Zij zagen rampplek MH17 als eersten

Weet je nog, die separatistenleider met die pop in zijn handen? Enorme foto in de krant. Boeven! Vast wel. Maar ook propaganda. Want uit videobeeld blijkt dat hij een kruis slaat, zijn pet afneemt en de pop teruglegt. Die werd al snel ge-debunkt.

Thumbnail

Maar er is nog zo'n iconisch beeld. Die geüniformeerde en gewapende man, tussen de brokstukken, met iets wat lijkt op een trouwring in zijn handen.

Thumbnail

Het zou best kunnen dat dát beeld minister Timmermans inspireerde voor zijn fenomenale speech bij de Verenigde Naties. Dat stukje over 'some thug removing the wedding band from their hands'.

"Ik dacht, wat een ellendeling! Maar misschien wilde hij alleen maar helpen. Net als de vergeten brandweermannen van Torez."

Dat raakte me enorm. Alleen, het is geen feit. De foto is een still uit een video van Vice News. De video toont dat hij de ring – of wat het ook is – niet van een vinger trekt, en dat hij hem teruglegt. Wist ik niet. Dom. Want talloze bloggers hadden ook deze propaganda snel ge-debunkt. Maar heel veel mensen om me heen - ook journalisten - wisten het niet. (Hier lees je een interessant blog daarover.)

Ik dacht, wat een ellendeling! Maar misschien wilde hij alleen maar helpen. Net als de vergeten brandweermannen van Torez.

Dit is de Nebel des Krieges. De helden zie je soms niet. En de schoften zijn soms minder erge schoften.

Wel interessant dat er in de nasleep van MH17 al iemand is geëerd met een medaille, wegens bijzondere en persoonlijke verdiensten voor het Koninkrijk der Nederlanden. Nee, niet de brandweermannen van Torez. Die kregen een anoniem bedankbriefje. De Australische minister van Buitenlandse Zaken heeft er één gekregen, van haar collega Frans Timmermans. Klopt dat?