Zo beleefde RTL Nieuws 2014

Een bizar politiek jaar

22 december 2014 09:05

Het jaar 2014 eindigde compleet anders dan menig politicus of parlementair journalist zich had voorgesteld. Begin december leek het er nog op dat het kabinet na een bewogen jaar rustig uit kon drijven richting 2015. Dat zou het spannende jaar worden. Maar het liep nog even heel anders.

Met de hakken over de sloot haalde de coalitie de kerstdagen. Een heuse crisis bracht het kabinet op de rand van de afgrond. Reden: drie PvdA-senatoren verwierpen de Zorgwet van minister Schippers in de Eerste Kamer. Het gevolg was paniek en chaos in de laatste week voor het kerstreces. De spanning liep hoog op in wat is gaan heten: de Kerstcrisis.

"Wat je vaker ziet in zo’n periode van spanning en onzekerheid is dat kiezers zich weer even wenden tot de gevestigde macht. Even geen experimenten." 

Hoe anders begon 2014. Het kabinet was goed op dreef met zijn hervormingsprogramma. Niet dat dat meteen tot een mooie en geruststellende score in de peilingen leidde, maar toch. Hoofd koel houden, koers houden en elkaar niet gek laten maken was het credo. Goede afspraken maken met de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, de boel leek redelijk safe. Economisch klimmen we langzaam maar gestaag uit het dal en op een gegeven moment zal iedereen wel inzien waarom al die vervelende en pijnlijke maatregelen nodig waren. Zo dachten de kopstukken van VVD en PvdA ongeveer.

Het grootste gevaar zat intern bij de PvdA. Zou die partij het hoofd koel kunnen houden na verwacht verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart? Zou er niet te veel discussie komen over het beleid binnen de partij en vooral hoe zou het dan gaan met de positie van partijleider en fractievoorzitter Diederik Samsom. Nou, die gemeenteraadsverkiezingen werden voor de PvdA inderdaad geen succes. Zelfs het eigen bolwerk Amsterdam ging verloren aan D66, de partij in opmars. Maar gebutst en gebotst wist de partij de klap redelijk te verwerken. Moedig voorwaarts, ook na een nieuwe deceptie bij de Europese Verkiezingen. Het zomerreces was gehaald.

Inmiddels ontstonden er nieuwe onverwachte dreigingen buiten onze landsgrenzen die het interne beleid overschaduwden. De annexatie van de Krim door Rusland. Spanningen in Oekraïne. Poetin die ineens niet meer die aardige man in rood trainingspak was waarmee een paar maanden eerder tijdens de Olympische Spelen nog zo leuk een biertje kon worden gedronken. Een nieuwe koude oorlog dreigde. Met het neerhalen van vlucht MH17, dat iedereen schokte, waren ook wij ineens onderdeel van het conflict.

Het Midden-Oosten kende ineens een nieuwe agressor in de vorm van IS. Extreem geweld met barbaarse methoden kwam ineens onze huiskamer binnen. Het duurde niet lang of Nederland ging met F16's deelnemen aan de strijd tegen IS. We waren ineens weer betrokken bij internationale strijd, zeg maar gerust een oorlog.

Thumbnail

Kerstcrisis: koortsachtig overleg in het Torentje (c) ANP

Wat je vaker ziet in zo’n periode van spanning en onzekerheid is dat kiezers zich weer even wenden tot de gevestigde macht. Even geen experimenten. Vooral de VVD van premier Mark Rutte profiteerde daarvan in de peilingen. Het was van korte duur. Alsof we er snel gewend aan waren. De binnenlandse zorgen namen weer de overhand. De PvdA met al zijn rumoer omtrent het leiderschap van Diederik Samsom bracht de partij in een diepe val in de peilingen. Ook de VVD zakte weer ver weg. Samen kleiner dan de PVV van Geert Wilders is de stand aan het einde van het jaar. En dan ook nog die Kerstcrisis als absurde afsluiting van 2014. Hoe gek en onzeker wil je het allemaal hebben.

"2015 heeft alles in zich om op vele fronten een keerpunt te worden"

Daarom zal 2014 ook de geschiedenis ingaan als een politiek bizar jaar. Een jaar waarin de wereld er ineens compleet anders uit is gaan zien. Buiten onze grenzen en intern. Wat betekent dit allemaal voor 2015? Onvoorspelbaar allemaal. Eén ding is wel zeker: het wordt het cruciale jaar voor het kabinet van VVD en PvdA. De Statenverkiezingen van maart en de daarop volgende verkiezingen voor de Eerste Kamer gaan het lot van het kabinet bepalen. Het is al vaak gezegd, maar daardoor niet minder waar.

In 2015 gaat er waarschijnlijk veel veranderen. De storm die opstak in 2014 zal in 2015 een hoogtepunt bereiken. Ik ben heel benieuwd of 'het schip van staat' daartegen bestand is. Maar let wel, met alle onheil van buiten, een deel van die storm zijn wij ook zelf. Geven we het kabinet nog een kans of kiezen we voor een nieuwe periode van politieke onzekerheid. Het woord is zoals het hoort aan de kiezer. Ik ben benieuwd, maar één ding weet ik zeker: 2015 heeft alles in zich om op vele fronten een keerpunt te worden.  

@fritswester