Roel Geeraedts

Een uitgeklede Prinsjesdag

10 augustus 2017 15:20

De Grondwet schrijft voor: op de derde dinsdag in september wordt het nieuwe beleid van de regering gepresenteerd. Maar dit jaar is er geen nieuw beleid te presenteren. De formatie van een nieuw kabinet is nog in volle gang. En dus krijgen we komende Prinsjesdag een begroting voorgeschoteld die nog door het demissionaire kabinet van VVD en PvdA is geschreven. Demissionair betekent: een niet al te nieuwswaardige miljoenennota. En dus kan Prinsjesdag dit jaar best een beetje soberder. Een uitgeklede Prinsjesdag, hoe zou dat eruitzien?

Ik stel het me zo voor: 

Koning Willem-Alexander, in een gewoon maar strak maatpak, stapt pal voor een grotendeels leeg Binnenhof uit zijn Audi met AA-kenteken. Hij reikt koningin Máxima hoffelijk de hand. Onze koningin is niet gekleed in een goudkleurige zijden/satijnen/double-gabardine rok. Nee, ook Máxima houdt het dit jaar bij een mantelpak. Het staat haar natuurlijk beeldig. Maar sober is het wel.

"Het is dit jaar allemaal net niet met Prinsjesdag."

De koning had eigenlijk helemaal thuis willen blijven. Hij had premier Rutte nog gewezen op artikel 65 van de Grondwet. Daar staat in dat op de derde dinsdag van september door of namens de koning het beleid van de regering uiteen wordt gezet. "Kijk dan Mark”, zei Willem-Alexander. "Daar staat toch echt 'door of namens' de koning. Zoek maar een ander die namens mij de troonrede uitspreekt." Rutte kon er wel om lachen: "Haha, ja dat is een goeie majesteit!"

Het is dit jaar allemaal net niet met Prinsjesdag. De vrouwelijke Eerste en Tweede Kamerleden hoeven dit jaar geen werk te maken van opmerkelijke hoedjes. Inderdaad: Geen! Hoedjes!

Alleen Marianne Thieme baalt. In andere jaren wist ze altijd wel een ferm statement te maken tegen dierenleed met een vaak ietwat bizarre hoofdtooi. Gelukkig voor Thieme heeft Khadija Arib, de voorzitter van de Tweede Kamer, haar beloofd dat ze tijdens een debat heus wel een keer een merkwaardig hoedje mag dragen. De voorzitter is wel wat gewend als het op de kledingkeuze van hedendaagse Kamerleden aankomt.

Dit jaar kan de Glazen Koets in de koninklijke stallen blijven staan. De Gouden Koets wordt nog gerestaureerd. En die glazen plaatsvervanger van vorig jaar deed al een beetje af aan deze doorgaans zo feestelijke dag.

"De gewone Hagenees vindt het allemaal prima. De trams kunnen gewoon blijven rijden, geen touwen in de rails. De hele binnenstad blijft bereikbaar"

Ook de paarden zijn wat van slag, want ze hoeven plots niet door het centrum van Den Haag te draven. De paarden hadden zich best verheugd op de Prinsjesdagoefening op het Scheveningse strand. Met knallend vuurwerk en rook. Dat vinden de paarden elk jaar weer om te hinniken. Om de verwarring in de koninklijke stallen te verminderen, krijgen ze deze derde dinsdag in september allemaal wat extra haver en een sappige appel.

De gewone Hagenees vindt het allemaal prima. De trams kunnen gewoon blijven rijden, geen touwen in de rails. De hele binnenstad blijft bereikbaar. Her en der lopen wel wat verdwaasde Oranjefans door de stad.

"Waar zijn de dranghekken?", vraagt de 55-jarige Tineke uit Veenendaal. Ze heeft niet meegekregen dat Prinsjesdag het dit jaar zonder rijtoer doet. Daar gaat haar jaarlijkse Oranje-uitje. Inmiddels begint het ook nog eens te regenen. "Dus ook geen balkonscène?”, vraagt ze nog aan voorbijganger. Nee. Ook geen balkonscène. Tineke wandelt teleurgesteld terug naar het station. Terug naar Veenendaal.

Bij de Ridderzaal is wel een vak ingericht voor journalisten. Op het Binnenhof wordt tegenwoordig namelijk altijd wel een persvak ingericht. Ron Fresen legt live op televisie nog maar eens uit waarom deze Prinsjesdag anders is dan anders. "Ik kan het ook niet mooier maken", zegt hij, zijn armen en schouders gaan op en neer om de teleurstelling fysiek uit te dragen.

"Eén ding is natuurlijk wél hetzelfde dit jaar. Ook dit jaar lekt de Miljoenennota weer uit"

De minister van Financiën had van zijn laatste Prinsjesdag best een feestje willen maken. Maar ook Jeroen Dijsselbloem ziet in dat deze Prinsjesdag de traditionele opsmuk niet verdient. Het 'koffertje' heeft hij dit keer op het ministerie laten liggen. Uit een simpele linnen tas haalt hij de begroting voor 2018. "Doe er iets leuks mee, al kan ik ook niet zo snel bedenken wat", deelt hij de Tweede Kamer mee.

Eén ding is natuurlijk wél hetzelfde dit jaar. Ook dit jaar lekt de Miljoenennota weer uit. Frits Wester weet al dagen vóór Prinsjesdag wat alle andere journalisten eigenlijk al de hele zomer weten: dat er geen spetter nieuw beleid staat in die Miljoenennota van 2018. Een demissionair kabinet heeft nou eenmaal weinig in de melk te brokkelen. Toch was het wel weer leuk dat die ouwe Wester het traditionele Prinsjesdag-lek weer wist op te sporen.

En één troost: de traditionele VNO-NCW Prinsjesdagborrel gaat gewoon door! Werkgevers hebben altijd een reden om te drinken.