Roelof Hemmen

700 dode bootvluchtelingen. Mooi zo.

20 april 2015 05:47

700 bootvluchtelingen sterven de verdrinkingsdood. Meer dan twee keer MH17. En dan zeggen sommige mensen: Mooi zo! 

Hier, op onze eigen site, gistermorgen: "Dat scheelt weer 700 uitkeringen, maal 50 jaar. Kassa." 

Of deze. "Jammer van die 28 overlevenden, worden weer uitvreters en mogen hier op onze kosten in therapie vanwege hun trauma’s. Ik vind het een tegenvallend einde van een heel vrolijk artikel." 

Er waren veel meer meelevende reacties, godzijdank. Maar er was zoveel vuiligheid, dat de redactie de reageerknop heeft uitgezet.

Die harteloosheid maakt me boos, en ik zat er toch al doorheen van de week. Tijdens de uitzending van dinsdag had ik er zó genoeg van. 

Die harteloosheid maakt me boos, en ik zat er toch al doorheen van de week.

Eerst hadden we nieuws over de uitgeprocedeerde asielzoekers, die door de Amsterdamse politie uit hun tentenkampje gejaagd werden. Daar stonden keurige, lieve meisjes van een school in de buurt bij te huilen. Eén meisje zei: "Dit is niet ons land, dit land is van iedereen." Recht uit haar jonge hart, vol van goedheid. Dat raakte me.

En meteen daarna kwam het nieuws over vierhonderd verdronken bootvluchtelingen. Een brok in mijn keel. Ik kan er gewoon niet tegen dat we al die mensen laten verdrinken. Want dat doen we. Er zijn niet genoeg marineschepen in de Middellandse Zee om ze tegen te houden, of te redden. 

Hoeveel moeten er dan nog dood, voordat ze het snappen? 

Dat is beleid. Want Europa is bang dat het redden van drenkelingen een aanzuigende werking zou kunnen hebben. Dit is wat ze denken: als het risico op de verdrinkingsdood maar groot genoeg is, dan komen ze misschien niet meer. 

Hoeveel moeten er dan nog dood, voordat ze het snappen? 

Ik snap best dat we al die arme sloebers hier niet kunnen hebben. Dit land is echt niet van iedereen. (Sorry, lief meisje.) En ik snap ook wel dat opvang in de regio beter is. Dat ze hun eigen problemen moeten oplossen. Dat het de schuld is van de mensensmokkelaars, die de boten expres laten kapseizen. En natuurlijk, het zijn vast gelukzoekers. (Net als ik trouwens.)

En natuurlijk, het zijn vast gelukzoekers. (Net als ik trouwens.)

Allemaal tot je dienst, en noem me een watje, maar ik wil gewoon niet dat ze verdrinken. Hoe kunnen we dat nou goedvinden?

Thumbnail

Kijk eens naar dit plaatje, uit een documentaire van Vice. Het lijkt wel niet echt. De felle kleuren van haar kleding, het azuurblauwe zeewater. Hoe oud zal ze zijn? Een jaar of vijf?

Hier is de hele documentaire. Kost je tien minuten.

De paus zei het simpel en mooi, gisteren. "Het zijn mensen die verhongeren, worden vervolgd, verwond, uitgebuit en het slachtoffer zijn van oorlog. Ze zijn op zoek naar een beter leven. De confrontatie met zo'n grote tragedie doet mij oprecht pijn."

Mij ook.  

ZIE OOK:
Bootvluchteling Robam (25): Baby's huilden, er was geen drinken, alleen hoop