Erik Mouthaan

Máxima verschuilt zich voor Nederlandse pers

14 juni 2015 06:30

Koningin Máxima heeft kennelijk geen boodschap aan de Nederlandse pers als die haar werk voor de Verenigde Naties wil verslaan. De Rijksvoorlichtingsdienst en de directe medewerkers van de koningin leidden vorige week doelbewust Nederlandse journalisten om de tuin door ons niet te vertellen dat Máxima een persconferentie zou houden in New York.

Ik vind dat niet kunnen. En ik zal uitleggen waarom.

De koningin leidt een fijn leven van ons belastinggeld. Daar hoort wat tegenover te staan. Dus als Máxima haar prijzenswaardige werk voor de VN doet, is openheid op zijn plek. Juist omdat wij als journalisten niet alleen de kinderkiekjes in Lech willen verslaan, maar ook belangrijke thema's die Máxima aansnijdt, zoals toegang tot banken en microkrediet voor de armsten.

"Mijn team werd verteld dat op verzoek van het hof zelf geen ruchtbaarheid werd gegeven aan de persconferentie"

Kennelijk had ze daar geen zin in vorige week, want mijn team werd verteld dat op verzoek van het hof zelf geen ruchtbaarheid werd gegeven aan de persconferentie over haar meest recente rapport.

Normaal wordt alles wat zij en haar man vanuit hun functie doen, aangegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst. Ik was in Washington bij een eindeloos overleg met journalisten over het bezoek dat het paar aflegde aan de VS, waarbij ongeveer van minuut tot minuut werd verteld waar de twee zich zouden bevinden en hoe we dat konden vastleggen.

Maar dat zij met de pers zou praten, op camera, in New York, daarover geen woord. Toch waren er wel journalisten uitgenodigd − diegenen die de VN verslaan. Toen wij klaagden werd gezegd: "Ja, het was aan haar kantoor bij de VN om pers te informeren." En dat wij zelf met die club hadden moeten bellen om uit te vogelen of er een persmoment zou zijn. Nou zijn wij zeker niet te beroerd om te bellen, maar de RVD is er meestal heel stellig in dat alles rond het koningspaar via hen moet gaan en dat je niet buiten hen om te werk moet gaan.

Iemand van Buitenlandse Zaken zei ons: "Er was een specifiek verzoek dat ze niet geassocieerd wilde worden met Nederland." Tja. En de ambtenaar van de RVD die vrijgemaakt is om Máxima's VN-werk te coördineren, liet RTL Nieuws doodleuk weten: "Dit was goed voor het netwerk onder VN-correspondenten. Anders hadden we wel een bredere uitnodiging verzonden".

"Hoewel Máxima's kantoor vooral wordt betaald door de Bill & Melinda Gates Foundation, gaat er ook Nederlands geld naar evenementen die Máxima organiseert"

O, mooi is dat. De koningin vliegt op kosten van de Nederlandse belastingbetaler naar haar VN-baan, zodat ze nog iets kan doen met haar intelligentie en niet alleen maar de hele dag boeketjes aan hoeft te nemen bij waterzuiveringsinstallaties. Prima. 'Good for her'. Maar waarom worden Nederlandse media doelbewust buitengesloten? Nederland is een forse donateur aan de VN en hoewel Máxima's kantoor vooral wordt betaald door de Bill & Melinda Gates Foundation, gaat er ook Nederlands geld naar evenementen die Máxima organiseert.

Tenminste, dat werd mij in het verleden verteld. Hoe het nu zit, weet ik niet, want de RVD zegt dat Nederland een grote som geld aan de VN doneert en niet kan traceren hoe dat vervolgens wordt verdeeld.

Ik hoor je denken: wat een zelfbeklag van die Mouthaan. En ja, ik geef toe dat ik voor een deel gewoon chagrijnig ben dat ik niet bij het persmoment was. Ik had graag aan jou verteld wat de koningin te melden had. Wij als journalisten zijn een verlengstuk van de Nederlandse onderdaan.

Maar het gaat natuurlijk ook om het bredere beeld: het koningshuis verdient het om grondig en kritisch gevolgd te worden. Het heeft een immense PR-machine waar wij als journalisten dagelijks tegenop moeten boksen en dan hoort het spel eerlijk te worden gespeeld.

Komt nog eens bij: als je koningin van Nederland bent, is alles wat jij in het openbaar zegt van belang. Mediaberichtgeving hoort daar gewoon bij.