Frederieke Hegger

Melk is slecht voor elk?

28 juli 2015 05:48

Vroeger was alles nog eenvoudig. Vroeger zei je moeder: wil je een glaasje melk lieverd? En dan zei jij: ja mama.

Het koude glaasje wit was lekker en gezond. Keuze tussen verschillende soorten had je – gelukkig – niet, want de melkboer kwam de glazen flessen gewoon thuis brengen. We lachten om Peer Mascini op de motor en zijn koe in de zijspan.

Tot zover andere tijden, terug naar de onze. De liefde voor melk is over. Het internet staat vol met die ene schokkende mededeling: koeienmelk is niet goed voor elk. Het is prima voor kinderen, maar volwassenen kunnen het beter laten staan. Want wat blijkt? Melk is volgens sommige onderzoeken slecht voor je botten en je krijgt er wellicht nare ziektes van. Al zijn er ook onderzoeken die aantonen dat je er bijvoorbeeld minder snel darmkanker van krijgt.

"Ik wil toch echt een scheutje melk in mijn koffie. En zo nu en dan warme melk voor het slapen gaan."

Klaar dus, bedacht ik vorige week. Ik stop met melk drinken. Net als veel andere Nederlanders: in de afgelopen 15 jaar is de hoeveelheid melk die we drinken met ruim een derde gedaald

Mijn goede voornemen wordt al snel op de proef gesteld. Ik wil toch echt een scheutje melk in mijn koffie. En zo nu en dan warme melk voor het slapen gaan. Vertwijfeld sta ik deze week voor het zuivelschap. Duizenden witte pakken staren me aan.

Mijn oog valt op de lekkerste optie: de gewone halfvolle koeienmelk. Zal ik dan toch? Op de verpakking prijkt een blije koe in de wei met naast hem zijn beste vriend: de boer. Oké, nog even los van de melk-is-helemaal-niet-goed-voor-elk-kwestie: is die koe wel echt zo blij? Koeien, zo heb ik gelezen, mogen steeds minder vaak naar buiten. Zeker sinds Nederlandse boeren zich niet meer aan de melkproductielimiet hoeven te houden. Gevolg: meer koeien, meer megastallen en meer kalveren die geslacht moeten worden om de melkproductie op gang te houden.

Biologische melk dan maar? Ja, misschien is het beter voor mijn maag (want de koe krijgt ander voedsel) en beter voor de koe (want iets meer ruimte), maar volgens experts is biologisch eten verder vooral een sprookje. Ja groene lezers, al dat biospul vormt een grotere belasting voor het milieu en het verder uitbreiden is hartstikke asociaal, als er straks 9 miljard mensen eten op tafel moeten hebben. Want: hoe minder ruimte de productie in beslag neemt, hoe meer we kunnen maken voor meer mensen.

"Na minuten turen wordt het een beetje gênant; daar voor het zuivelschap. Ik trek dan toch maar de biologische melk van de plank."
 

Oké, écht geen koeienmelk dus.

Vertwijfeld gaat mijn oog naar boven. Sojamelk dan maar? Meh. Ik heb wel even een sojamelkfase gehad (ja zelfs in de koffie). Maar, geef toe mensen, het smaakt écht een beetje naar plant. Wie anders beweert, kletst uit zijn nek. Bovendien komt de soja ook ergens vandaan: in Brazilië worden aan de lopende band regenwouden gekapt voor ons veevoer en sojamelk.

Hoopvol tuur ik verder. Ah, geitenmelk. De geiten bij boer Frank (weet je nog) leken wel gelukkig. En ik hou van geitenkaas. Maar is het ook lekker in de koffie? Lijkt me niet.

Diepe zucht. Na minuten turen wordt het een beetje gênant; daar voor het zuivelschap. Ik trek dan toch maar de biologische melk van de plank en stop het in mijn mandje.

Vandaag geloof ik nog heel even in het witte biosprookje.

Volg Frederieke Hegger op Twitter

Frederieke duikt voor RTL Z in de economie van de toekomst. Met een beetje extra aandacht voor voor duurzaamheid, innovatie, fintech en privacy.