Frederieke Hegger

Toen Mark Rutte nog groen was

11 augustus 2015 03:42

Hij weet het goed te verbergen, maar ergens, diep van binnen, is Mark Rutte een zonnepaneelleggende, afvalscheidende, klimaatbewuste Tesla-fan. Althans dat denk ik. Want ooit, ja ooit, had Rutte grootse groene plannen. 

Kom, we zetten samen even een stap terug in de tijd. Naar het jaar 2008. Het jaar dat de crisis nog maar net begon en Mark Rutte nog een visie had. Een groene visie zelfs.

'Groenrechts nieuwe koers VVD' kopte Trouw. Rutte kwam met 'Een pamflet van een optimist', waarin hij uitlegde wat hij wilde: "Groen Rechts gaat over energie, water, leefomgeving en natuur. Maar, Groen Rechts gaat bovenal over een moderne economie die oplossingen creëert in plaats van problemen uitvergroot." Ruttes grootste voorbeeld: niemand minder dan 'I'll be back'-Arnold Schwarzenegger, die automakers dwong om auto's zuiniger te maken.

"Nederland is al jaren een van de minst groene leerlingen van de klas in Europa."

Een recessie en campagnecursus verder en je bent die visie zo weer vergeten. Zo blijkt. Nederland is al jaren een van de minst groene leerlingen van de klas in Europa. En Rutte lijkt niet echt aanstalten te maken om de eindsprint in te zetten.

Oh oh oh wat een blamahage, zouden Carlo en Irene zingen. Even dacht ik dat Obama ook zijn groene plannen over de schutting had gegooid. Maar gelukkig: tijdens zijn laatste maanden knalt Obama er nog even een groot klimaatplan doorheen. Amerikaanse energiecentrales moeten vanaf 2022 veel minder CO2 uitstoten. 

"Groene mensen op rechts zijn namelijk heel leuk."

Wat zou het tof zijn als Rutte zijn ook nog even zijn groen-rechtse visie afstoft. Groene mensen op rechts zijn namelijk heel leuk. Groen-rechts is niet lullen maar poetsen. Groen-rechts gaat niet over de subsidie om de subsidie; maar over wat gewoonweg werkt (ook al doet het een beetje pijn). Over jij en ik die inmiddels kunnen verdienen aan zonnepanelen en aan een slimme energiemeter. Rutte hoeft ook alleen maar langs bij goede vriend Jort Kelder om te zien dat het heus niet zo zuur hoeft te zijn, zo'n groen leven. Lekker met je bretels in een Tesla naar een high society borrel en alleen de bitterballen laten staan omdat je geen dieren eet. 

Niet zuur, maar optimistisch dus. En juist dat hebben we nodig. Bangmakerij, hoe terecht ook, helpt namelijk helemaal niet, zeggen wetenschappers. Juist werken aan innovatieve oplossingen zorgt ervoor dat mensen net dat ene beetje duurzamer worden. 

Beste Mark Rutte. Hier is de afstofdoek voor het pamflet. Het is tijd voor een mooi groen Obama-moment, waar we met z'n allen beter van worden. Ook in de portemonnee. 

Kan je opvolger misschien toch nog die beloofde 1000 euro uit gaan delen. 

@FrederiekeH

Frederieke duikt voor RTL Z in de economie van de toekomst. Met een beetje extra aandacht voor voor duurzaamheid, innovatie, fintech en privacy.