Frederieke Hegger

Zeg maar dag tegen je auto

18 augustus 2015 02:35

Zeg maar dag tegen je Volvo, Fiat of Ferrari die voor de deur staat. Want binnenkort is hij illegaal.

De website Techcrunch windt er geen doekjes om: de zelfrijdende auto wordt het nieuwe normaal en de auto die je zelf moet besturen is straks verboden. De reden is heel simpel: zo voorkom je ongelukken. Elk jaar gaan er, wereldwijd, 1,2 miljoen mensen dood door een verkeersongeval. In Nederland zijn er in de periode 2006 tot 2014 ruim zesduizend mensen overleden aan gevolgen van een ongeval in het verkeer. Wat als we dat nou voor een groot deel kunnen voorkomen door middel van zelfrijdende auto’s?

"Het is reizen met de trein, maar dan zonder zwetende medepassagier, vertragingen en de onhandige eindstations."

Ik moet zeggen: ik kijk reikhalzend uit naar de zelfrijdende auto. Misschien komt het omdat ik zelf ooit een auto-ongeluk heb gehad (met prima afloop). Misschien komt het doordat ik al tijden niet meer gereden heb (en het ook totaal niet mis). Mij lijkt het hoe dan ook echt een uitkomst.

Stel je eens voor: je stapt in de auto en die brengt je naar elke gewenste bestemming. Ondertussen kun je alles doen waar je maar zin in hebt: echt genieten van het uitzicht, Netflixen, boekje lezen of nog even werken. Het is reizen met de trein, maar dan zonder zwetende medepassagier, vertragingen en de onhandige eindstations.

Met een beetje geluk rijdt de nieuwe bolide ook nog elektrisch, over een weg waar hij automatisch wordt opgeladen.

 

Toch is het wennen; zo’n auto die zelf afremt en naar links en naar rechts gaat. We geven wel weer een stukje controle af aan een machine. Of worden we juist veel vrijer? We kunnen immers meer tijd besteden aan andere, leuke dingen.

Nee, het is echt wel een beetje spannend. Maar dat is ook normaal. Grappig feitje: ooit waren we ook bang voor automatische lift. Ruim honderd jaar geleden ging de besturing van een lift nog voor een deel manueel, door een persoon. Maar op het moment dat die lift-operator niet meer nodig was, durfde niemand meer in te stappen. Geen menselijke controle terwijl je boven een afgrond hangt? Mij niet gezien! Luister maar:

Het duurde meer dan een halve eeuw voordat mensen zonder angst de automatische lift instapten. En dat wil Google natuurlijk voorkomen met die nieuwe auto’s. Net als de liftmakers haalt het bedrijf nu alles uit de kast om ons gerust te stellen. Vandaar het bijna kinderlijke uiterlijk van de Google auto en de reclamecampagnes met oma’s en kinderen.

En nu maar hopen dat de nieuwe auto’s inderdaad de weg veiliger maken en het dit keer geen vijftig jaar duurt voordat we voor vooruitgang durven te kiezen.

Volg Frederieke Hegger op Twitter.