Ga naar de inhoud
Van de redactie

Waarom RTL Nieuws stopt met columns

De column van vandaag is de laatste in een reeks die ruim tien jaar geleden begon. In die periode hebben tal van columnisten voor deze site en app hun gedachten over het nieuws met jullie gedeeld, en hun blik op ontwikkelingen in de maatschappij.

Jarenlang hebben de bezoekers van onze site en app die columns kunnen lezen. De regelmaat is de laatste tijd in het gedrang gekomen en de reeks stopt vandaag. Daarvoor zijn we onze lezers een uitleg verschuldigd.

Als we het archief doorspitten, stuiten we in de WayBackMachine op een voorpagina van de site uit de zomer van 2013. Toenmalig hoofdredacteur Harm Taselaar nam de lezer mee in de vernieuwde website, een 'nieuwswall'. De hoofdredactie gebruikte de column destijds ook om de lezer mee te nemen in veranderingen.

Roelof, Pieter, Lisanne, Jaap, Yeşim, Sandra, Jaap, Saskia, Olaf, Susanne, Marc, Jeroen, Peper, Erik, Frederieke, Bart en nog een handvol anderen: we willen ze allemaal bedanken voor hun verhalen.

Natuurlijk zijn we niet meer de site en app van tien jaar geleden. We zijn – net als ons publiek en net als daarom ook alle andere media online – onze aandacht meer en meer gaan verdelen over andere vertelvormen en platforms. Instagram bijvoorbeeld, en binnenkort ook TikTok. We doen meer in video dan vroeger. We blijven onze verhalen vertellen, maar hebben daarvoor steeds meer middelen tot onze beschikking.

Dat maakt dat we scherper moeten kiezen en dat we ook weleens iets moeten laten vallen. Dat doen we dan met een kleine knoop in onze maag, want ook wij zullen de columns gaan missen.

Hoofdredactie RTL Nieuws