Ga naar de inhoud
Wonen

Enorm verschil in aantal planten en bomen per gemeente

In wijken in de Randstad is een stuk minder groen dan in de rest van het land. Dit kan ervoor zorgen dat inwoners gestresster zijn en er minder sociale samenhang is.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. In de Randstad zijn binnen de bebouwde kom alleen Wassenaar en Bloemendaal heel groen. Wil je een beetje betaalbaar tussen de bomen en planten wonen, dan kan je beter naar de provincie Groningen.

In Groningen zijn de meeste groene gemeenten van Nederland en het Groningse Bellingwedde voert de lijst met groenste gemeenten aan. 

Top 5 meest groene gemeenten (binnen bebouwde kom)

  • Bellingwedde
  • Rozendaal
  • Vlagtwedde
  • Aa en Hunze
  • Westerveld

Top 5 minst groene gemeenten (binnen bebouwde kom)

  • Westland
  • Velsen
  • Beverwijk
  • Katwijk
  • Zandvoort

Groen in de bebouwde kom per gemeente:

Groen is gezond

Groen in de gemeente is goed voor de inwoners. Volgens omgevingspsycholoog Sjerp de Vries zijn er verschillende onderzoeken die een positieve relatie aantonen tussen groen en gezondheid.

Zo zijn er onderzoeken die groen relateren aan een lagere sterftekans, aan een hogere ervaren gezondheid en in groene arme buurten hebben kinderen minder vaak ADHD dan in grijze arme buurten. 

Minder stress

"De positieve gezondheidseffecten van groen lijken in Nederland vooral te komen door het effect dat groen heeft op de hersenen. Mensen lijken minder stress te ervaren in een groene buurt en groen is goed voor de sociale samenhang in een wijk."

Een gemeente kan groener worden door meer parken te maken of bomen te planten, maar de tuinen hebben ook een grote invloed op de groenheid van een gemeente. Plaatsen met grote tuinen zijn vaak groener dan plaatsen met kleine tuinen, zegt Gerbert Roerink, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit.   

Verschillen tussen stedelijke gemeenten

Vanzelfsprekend doen gebieden waar veel mensen dicht op elkaar wonen het dus het slechter dan gebieden die minder stedelijk zijn.

Toch zijn er ook verschillen tussen gemeenten die ongeveer even stedelijk zijn. Van de meest stedelijke gemeenten scoort bijvoorbeeld Hilversum een stuk beter dan Beverwijk. Ook binnen gemeenten zijn er verschillen per dorp.

Groen per bebouwd gebied:

Geschiedenis bepalend voor groen

De reden waarom de ene plaats groener is dan de ander hangt vaak samen met de geschiedenis van een gemeente. Urk is bijvoorbeeld veel minder groen dan de regio.

Volgens Roerink komt dit doordat Urk vroeger een eiland was en er dus maar beperkte ruimte was om te bouwen. In de polders daaromheen gold dit probleem niet. 

Groenindex:

De groenheid van een gemeente is berekend door Gerbert Roerink, onderzoeker aan de universiteit Wageningen. Hij gebruikte hiervoor de Groenindex.

De index bepaalt met behulp van satellietgegevens hoe groen een stuk land is. De waarde van de index ligt altijd tussen de 0 en de 1.

Bij een waarde van 0 groeit er helemaal nergens onkruid of een ander groen plantje. Bij een waarde van 1 is het hele oppervlak groen.

De bebouwde kom van Nederlandse gemeenten scoorde in de zomer van 2016 tussen de 0,3 en de 0,6.

Bron: RTL Nieuws/ Shannon Bakker