Ga naar de inhoud
Wonen

Verschil woonlasten per gemeente: van 486 tot 1200 euro, zo hoog is het in jouw gemeente

Een huishouden in Blaricum betaalt in 2017 meer dan 1200 euro aan gemeentelijke belasting voor het riool, afval en ozb. In het Friese Littenseradeel betalen huishoudens voor dezelfde zaken slechts 486,92 euro. Buurtfacts bracht de door Vereniging Eigen Huis verzamelde woonlasten per gemeente in kaart.

Klik hier om de tool te openen in je (smartphone-)app

​Gemiddeld moeten Nederlandse huishoudens in 2017 zo'n 745 euro afdragen aan gemeentelijke belastingen. Dit zijn de bedragen voor de afvalheffing, rioolheffing en de onroerend zaak belasting (OZB) bij elkaar opgeteld. De woonlasten stegen in Nederland gemiddeld met een half procent ten opzichte van 2016, maar de verschillen tussen gemeenten zijn groot.

Goedkoop wonen in Friesland

Bij inwoners van Littenseradeel kan de vlag uit. Daar daalden de gemiddelde woonlasten met liefst 23 procent naar 486,92 euro per huishouden. Daarmee is de Friese gemeenten de goedkoopste van het land. De duurste gemeenten om in te wonen blijven Blaricum, Wassenaar en Bloemendaal, waar meer dan 1000 euro per huishouden moet worden afgedragen aan de gemeente.

De inwoners van Albrandswaard worden flink geraakt in de portemonnee in 2017. De woonlasten stegen er met maar liefst 22,4 procent naar bijna 860 euro per huishouden. Ook in Ridderkerk, Goes en Aalten was sprake van een stijging met meer dan 10 procent.