Wonen

281.850 gebouwen staan leeg, zoveel zijn het in jouw gemeente

01 april 2017 18:59 Aangepast: 03 april 2017 10:14

Met de totale oppervlakte van alle leegstaande gebouwen in Nederland kun je moeiteloos een Waddeneiland of een grote gemeente als Maastricht of Amersfoort vullen. Drie procent van alle gebouwen in het land staat leeg, blijkt namelijk uit cijfers van het CBS.

Klik hier om de kaart te bekijken in je (smartphone-)app

Uit de meest recente cijfers blijkt dat in heel Nederland 281.850 gebouwen leeg stonden op 1 januari 2016. Goed voor een oppervlakte van meer dan tienduizend voetbalvelden. Tweederde van die winkels, kantoren, schoolgebouwen of woningen staan al langer dan een jaar leeg. Buurtfacts bracht de cijfers per gemeente in kaart en ontdekte opmerkelijke regionale verschillen.

Veel leegstand in Ede

In de ene gemeente staan relatief meer gebouwen leeg dan in de andere. Zo becijferde het CBS dat in de gemeenten Ede en Schiermonnikoog 9 procent van de gebouwen leeg stond. In gemeenten als Purmerend of Heerhugowaard was dat slecht 1 procent.

1770 lege scholen

Ook wanneer gekeken wordt naar het type gebouwen dat leeg staat, vallen er zaken op. Zo zijn er 1770 ongebruikte gebouwen met de bestemming onderwijs, dat is bijna 1 op de 8 schoolgebouwen in het land.

Wel worden her en der in het land initiatieven ontplooid om oude schoolgebouwen te voorzien van een nieuwe bestemming. Dat gebeurt bijvoorbeeld in het Groningse Aduard en in de oude zeevaartschool in Rotterdam, waar nu diverse creatieve bedrijven zijn gevestigd.

Winkels platteland moeilijk gevuld

Ruim 20.000 winkelruimtes in het land staan leeg. Een behoorlijk aantal dat overal in de winkelstraten gemerkt wordt. Vooral in de kleinere gemeenten op het platteland is het percentage leegstaande winkelpanden in de afgelopen twee jaar hoog.

In het Limburgse Roerdalen staat zelfs 44 procent van de winkels leeg en in het Friese Littenseradiel is dat percentage met 41 al niet veel rooskleuriger.

Helft kantoren Haarlemmermeer leeg

De leegstand onder kantoren is relatief gezien het grootst. In meer dan een kwart van alle kantoorgebouwen in het land wordt niet gewerkt. 

Zo telt de gemeente Haarlemmermeer in totaal 2600 kantoren, waarvan er liefst 1410 leegstonden. Ook in Oirschot, Woensdrecht en Brunssum stond meer dan de helft van de kantoren begin 2016 leeg.

Woningen

De leegstand van woningen lijkt relatief beperkt. Zo'n twee procent van het aantal woningen stond leeg op 1 januari 2016. In vergelijking met andere gebouwen is de doorloop hiervan beter voor elkaar, al was 59 procent van de 176.730 leegstaande woningen een jaar eerder ook al onbewoond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`