Verkeer

Buurtfacts: Milieuvriendelijkste auto rijdt in Randstad

18 februari 2016 15:00 Aangepast: 01 augustus 2017 11:00
Beeld © RTL Nieuws

Meer elektrische voertuigen, relatief weinig oude dieselauto's, een lagere uitstoot van CO2 en een betere milieuclassificatie. Gemeenten in de Randstad scoren gemiddeld aanzienlijk beter als het om milieuvriendelijk autorijden gaat, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws Buurtfacts.

Wie een dieselauto van voor 2001 rijdt, mag het centrum van Utrecht niet in. En elektrische laadpalen en -stations schieten als paddenstoelen uit de grond. RTL Nieuws Buurtfacts ​analyseerde gegevens van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) van ruim 7 miljoen auto's die in particulier bezit zijn in Nederland en zocht uit waar het meest milieuvriendelijk wordt gereden. 

Bewust
Daar waar mensen bijna dagelijks in de file staan, doen ze dat dus wel vaker met milieuvriendelijkere auto's. Volgens Maarten Steinbuch, hoogleraar autotechniek aan de TU Eindhoven, zijn mensen zich in de Randstad beter bewust van het milieu. Simpelweg omdat ze er dagelijks mee geconfronteerd worden.

"Het laat de transitie zien naar nieuwe technologie, en die wordt toch door een nieuwe generatie gedragen. De luchtproblemen zijn ook groter en meer voelbaar in de Randstad, dus daar zitten een hoop actieve gemeenten op het gebied van elektrisch rijden bijvoorbeeld."

Daarnaast heeft de auto op het platteland een andere waarde volgens Steinbuch. Reisalternatieven zoals trein, bus of metro vind je er aanmerkelijk minder. De auto is het belangrijkste vervoermiddel voor mensen, die sowieso al vaker verder moeten reizen voor bijvoorbeeld werk.
 
Financiële prikkel
Automobilisten lijken zich meer dan ooit bewust van het milieu. Al is het maar omdat er ook voor de portemonnee soms leuke voordelen zitten aan milieuvriendelijk rijden. Dat laatste speelt volgens autojournalist Werner Budding van Autovisie een belangrijke, zo niet de belangrijkste, rol. "Als er een financiële prikkel is, dan speelt het milieu pas echt mee in de overweging voor de aanschaf van een nieuwe auto."
 
RTL Nieuws Buurtfacts / Jasper Bunskoek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`