Verkeer

Nederland krijgt aantal verkeersdoden maar niet omlaag: 12 slachtoffers per week

21 september 2017 05:50 Aangepast: 21 september 2017 23:28
Beeld © ANP

In 2020 mogen in Nederland niet meer dan 500 doden vallen in het verkeer. Dat is het doel van de overheid. Het lijkt onhaalbaar: in 2016 nam het aantal doden in het verkeer al toe tot 629 en op basis van de cijfers over het eerste half jaar worden dat er in 2017 niet minder.

Dat blijkt uit een rapport van het STAR-initiatief, dat streeft naar een betere registratie van verkeersongevallen. Gemiddeld vallen elke week 12 doden op Nederlandse wegen. Er zijn in de afgelopen jaren dagen geweest met 7 doden op één dag. 

De ongevallen vielen verspreid over het hele land.

ZIE OOK: Bekijk hier hoeveel verkeersdoden er in jouw buurt vielen

Veel doden in eigen woonplaats

Uit de analyse van gegevens van de afgelopen 3,5 jaar valt op dat de meeste verkeersdoden vielen op wegen waar maximaal 50 kilometer per uur mag worden gereden. En veel slachtoffers overleden niet ver van huis: 41 procent van de verkeersdoden kreeg een noodlottig ongeluk in de eigen woonplaats.

Veel fietsende ouderen kwamen de afgelopen jaren om in het verkeer: 1 op de 6 mensen die verongelukten in de eigen woonplaats was ouder dan 70 en reed op een fiets.

Donderdagmiddag gevaarlijkst

Niet in de drukke ochtend- of avondspits, maar op de doordeweekse middagen vallen de meeste verkeersdoden. Vooral op donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur is het vaak raak.

Volgens STAR wordt er aan het begin van de middag vaak harder gereden, omdat het minder druk is op de weg. Tegelijkertijd zijn er wel veel jongeren op pad, die bijvoorbeeld van school naar huis gaan met fiets of scooter.

Dag zonder doden

In Europees verband werkt de politie aan een project om weggebruikers meer bewust te maken van de risico’s in het verkeer. Doel is één dag in het jaar zonder verkeersdoden in heel Europa. Dit jaar valt het project op 21 september. Samen met Veilig Verkeer Nederland voert de politie in het land actie.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`