Verkeer

Weggeknipte fiets ophalen kost tussen de nul en de zestig euro

22 april 2017 18:45 Aangepast: 22 april 2017 18:52

In Nederland worden er jaarlijks zeker 220.000 fietsen verwijderd. Een door de gemeente verwijderde fiets ophalen kost gemiddeld tien euro, maar hoeveel je uiteindelijk bij het depot moet afrekenen, verschilt sterk per plaats. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws Buurtfacts.

Dankzij een enquête onder alle Nederlandse gemeenten en aanvullend onderzoek is van 239 gemeenten bekend hoeveel geld zij rekenen om een weggeknipte fiets op te halen. De duurste gemeente is het Overijsselse Dalfsen.

ZIE OOK: Bekijk hier hoe duur het is om een fiets op te halen in jouw gemeente

Dalfsen

Dalfsen verwijdert jaarlijks maar 15 fietsen, maar als je fiets hier toch wordt verwijderd, ben je zestig euro kwijt om hem weer terug te krijgen. De gemeente koos voor dit bedrag, omdat het de gemeente geld kost om de fietsen te verwijderen en omdat zij een boete willen geven.

"Het station is enkele jaren geleden vernieuwd en er zijn genoeg plaatsen, je hebt de mogelijkheid om je fiets gewoon netjes weg te zetten", aldus de gemeente Dalfsen.

Gratis

In de meerderheid van de gemeenten met een station kost het ophalen van een fiets uit het depot geld. Veertig procent van de onderzochte stationsgemeenten vraagt helemaal niets.

Dit zijn onder andere Maastricht, Wageningen en Alkmaar. Volgens de gemeente Alkmaar zorgt geld vragen voor administratieve rompslomp en wordt het gratis ophalen gewaardeerd door fietsers.

Bewaartijd

Gemeenten verschillen niet alleen van prijs, maar ook op de bewaartijd van fietsen. Weggeknipte fietsen worden bijvoorbeeld in Leiden maximaal zes weken bewaard. Dit is korter dan de wettelijke bewaartermijn van 13 weken, waar alleen van mag worden afgeweken als de kosten voor het bewaren van de fiets 'onevenredig hoog' zijn in verhouding met de waarde van de fiets.

Volgens het CROW-Fietsberaad, een organisatie die overheden adviseert over fietsbeleid, mag een groot deel van de fietsen binnen zes weken worden verwijderd, zoals in Leiden. Dit deel van de fietsen is minder dan vijftig euro waard, wat volgens het Fietsberaad de kosten zijn die een gemeente maakt voor het verwijderen en opslaan van een fiets voor deze periode. 

Er is ook een deel van de fietsen flink meer waard dan vijftig euro. Deze fietsen moeten dan ook langer dan zes weken bewaard worden. Alle fietsen, ongeacht waarde, binnen zes weken verwijderen, zoals Leiden, maar ook Amsterdam en Den Haag doen, mag dus niet.

Aantal verwijderde fietsen

Leiden blijkt ook nog eens een heel enthousiaste fietsverwijderaar. Er wordt jaarlijks ongeveer 1 fiets op de 12 inwoners verwijderd. Geen van de deelnemende gemeenten heeft relatief meer fietsen verwijderd. In Amsterdam worden er absoluut de meeste fietsen verwijderd: ruim 65.000 per jaar.

ZIE OOK: Bekijk hier welke fietsen er bij het depot bij jou in de buurt staan

RTL Nieuws Buurtfacts / Shannon Bakker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore