We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

25 augustus 2016

Wildplassen, hondenpoep en dronkenschap: hoe hufterig is jouw gemeente?

Wildplassen, hondenpoep en dronkenschap: hoe hufterig is jouw gemeente?

Amsterdam is de hufterhoofdstad van Nederland. In vergelijking met andere gemeenten worden nergens zoveel boetes uitgedeeld voor hufterig gedrag. Wie hufters wil ontwijken doet er goed aan naar het platteland te verhuizen. Daar worden verhoudingsgewijs minder hufters op de bon geslingerd. Bekijk hieronder hoe jouw gemeente scoort op de hufterranglijst.

Klik hier om de ranglijst te bekijken in je (smartphone-)app

Buurtfacts vroeg gegevens op bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voor diverse overtredingen. 127 verschillende strafbare feiten zijn vervolgens opgedeeld in tien categorie├źn, van wildplassen tot baldadigheid en overlast.

In Amsterdam werden in 2015 62.513 hufterboetes uitgedeeld. Omgerekend zijn dat 761 boetes per 10.000 inwoners. Het Nederlands gemiddelde is 178. De gemeente met de minste boetes is het Groningse Bellingwedde. In heel 2015 werden er minder dan 7 boetes uitgedeeld, omgerekend 4 boetes per 10.000 inwoners.

Pleeggemeente

De bovenstaande ranglijst is samengesteld met de cijfers per pleeggemeente. Dat wil zeggen dat alle overtredingen die zijn begaan in een gemeente meetellen.

Buurtfacts kreeg ook cijfers van de woongemeente van overtreders. Gekozen is voor een ranglijst van pleeggemeenten, omdat ook overtredingen voor automobilisten zijn meegenomen. Bij boetes voor automobilisten die een leaseauto rijden wordt vaak de gemeente van de leasemaatschappij geregistreerd. Dat is niet altijd de gemeente waar de overtreder woont.

Topnieuws