Opmerkelijk!

Een dagje uit? Waarom je 28 juli beter thuis kunt blijven

08 juli 2017 08:15 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Zomer in Nederland. Dat is zon, zee, strand en... regen. In ons land ontkomen we in de zomer niet aan neerslag. Elk jaar weer vallen er letterlijk dagjes uit, festivals en andere activiteiten in het water. Maar wanneer heb je nou de meeste kans op een droog uitje in de zomer? Nou, in ieder geval niet op 28 juli...

Je hebt een betaalbaar uitje gevonden en tassen vol lekkers mee. Wat staat een onvergetelijk uitje nog in de weg? Je start de auto en dan... begint het te regenen. Niet nu! De kinderen worden onrustig en ook je gemoedstoestand neemt de vormen van een flinke onweersbui aan.

Regen, regen, regen

In Nederland regent het regelmatig. Ook in de zomer. Wanneer moet je dan een dagje uit in de buitenlucht plannen? Hoewel het weer zich niet eenvoudig laat voorspellen op basis van het verleden, proberen we je toch een handreiking te geven aan de hand van gegevens van het KNMI. We bekeken de neerslaggegevens van ruim 300 Nederlandse weerstations over de afgelopen tien zomers. 

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Thumbnail

'Code rood' op 28 juli

De ene dag was de afgelopen tien jaar aanzienlijk natter dan de andere. Veel dagjes uit op 28 juli vielen de afgelopen jaren letterlijk in het water. De kans op neerslag op basis van het verleden is op die dag maar liefst 86 procent. Met gemiddeld 9 millimeter per dag viel er ook nog eens veel regen op 28 juli. Voor je uitje in de buitenlucht is dat dus 'code rood'.

Beter lijkt het om een week voor of na de 28ste je uitje te plannen. Bijvoorbeeld op 23 juli of 3 augustus. Op die dagen is de kans op regen op basis van de afgelopen tien jaar namelijk minder dan 40 procent. Op 16 juli regende het iets vaker, maar met gemiddeld minder dan 1 millimeter lijkt ook die dag een goede keuze. Maar niets is zo veranderlijk als het weer. Houd daarom vooral ook de voorspellingen voor de komende 14 dagen van Buienradar in de gaten.

Meer op RTLnieuws.nl:
Tips voor een gratis, goedkoop en droog dagje attractiepark

`