Onderwijs

Zwemles voor 4-jarige kinderen gebruikelijk, maar heeft weinig nut

03 juni 2017 17:25 Aangepast: 03 juni 2017 17:30
Archieffoto. Beeld © ANP

De meeste zwemscholen laten kinderen al op 4-jarige leeftijd toe. Uit een enquête van RTL-Nieuws onder bijna 500 aanbieders van zwemles blijkt ongeveer 70 procent dat te doen. Maar volgens deskundigen is dat meestal niet de beste leeftijd om te beginnen.

Volgens onderzoeker Tim van Kernebeek van de Hogeschool van Amsterdam zijn kinderen op 4-jarige leeftijd vaak nog niet in staat zoiets ingewikkelds als een zwemslag te leren, terwijl dit een belangrijk onderdeel is van het zwemdiploma A. "Pas tussen vijf en zeven komen de meeste kinderen in een ontwikkelingsfase waarin ze snel een zwemslag kunnen aanleren."  

Ook de zwembond, de KNZB, adviseert om kinderen op vijfjarige leeftijd te laten beginnen. 

Leeftijd

De gemeente Den Haag ziet ook dat kinderen van 4 vaak nog niet klaar zijn om zwemles te volgen. Bij de door de gemeente verzorgde lessen kunnen kinderen daarom pas op 6-jarige leeftijd beginnen voor het zogeheten Zwem-ABC.

Samen zwemmen

Je kind kan dus beter iets later met zwemles beginnen. Tot die tijd kunnen ouders hun kinderen prima mee naar het zwembad nemen, zegt Koen Breedveld, directeur van het Mulier Instituut, dat onderzoek doet naar sport in Nederland. Breedveld: "Spelenderwijs leren kinderen al heel veel, en dit zorgt er ook voor dat kinderen later meer hebben aan hun zwemlessen." 

Dat in de meeste zwembaden zwemles wordt aangeboden vanaf 4 jaar, wil niet zeggen dat ouders dit altijd doen. Uit onderzoek van het Mulier Instituut uit 2015 blijkt dat 37 procent van de kinderen van 4 ook daadwerkelijk begint met lessen voor zwemdiploma A. 

Kosten

Als een kind te vroeg begint met zwemlessen, zal het minder snel de slagen onder de knie krijgen – en daardoor langer over het zwemdiploma doen. Dit kan ouders veel geld kosten.

Uit de enquête van RTL Nieuws blijkt dat een klokuur zwemles zo'n 11 euro kost. Volgens de organisatoren van het Zwem-ABC doet een kind meestal 48 uren over het zwemdiploma A. Dat komt neer op 528 euro voor alleen het eerste diploma.

Wachtlijsten

Het kan dus geld schelen om je kind iets later op zwemles te doen. Daarbij moeten wel de wachtlijsten van veel zwemlesaanbieders in de gaten worden gehouden: het kan anders gebeuren dat je kind wel heel laat begint aan zwemlessen. Driekwart van de zwemlesaanbieders heeft een wachtlijst, en een kwart heeft een wachtlijst van langer dan drie maanden. 

RTL Nieuws/Shannon Bakker

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore