Onderwijs

Zo werkt het spreidingsbeleid voor scholen

07 december 2017 18:07 Aangepast: 07 december 2017 18:08
Beeld © iStock

Elke ouder is vrij om elke basisschool te kiezen voor zijn kind. Alleen sturen sommige gemeenten aan op een school in de buurt. Lees hieronder hoe dat spreidingsbeleid werkt.

Ouders uit bijvoorbeeld Amsterdam, Deventer, Amstelveen, Haarlem of Nijmegen mogen hun kind op alle basisscholen inschrijven, alleen is niet overal de kans even groot dat hun kind er uiteindelijk terecht kan. In deze en nog aan aantal ander gemeenten wordt een spreidings- of postcodebeleid gehanteerd.

Witte vlucht

Die gemeenten willen dat scholen meer een afspiegeling zijn van de buurt waarin zij staan. Dat moet de onderlinge integratie bevorderen en meer gemengde scholen opleveren. Zo wordt het ontstaan van zwarte en witte scholen in steden tegengaan.

ZIE OOK: Eindtoets basisschool – alle bijdragen in een overzichtelijke special

In andere steden, zoals Rotterdam en Den Haag, blijkt namelijk dat een deel van de ouders hun kinderen liever niet naar gemengde of zwarte scholen in de eigen buurt sturen en bereid zijn om voor witte scholen verder te reizen. Dit wordt ook wel de 'witte vlucht' genoemd.

Loting

Daarom worden ouders in bijvoorbeeld Amsterdam met het spreidingsbeleid gemotiveerd om hun kroost wel naar een school in de buurt te sturen. Dit gaat via een soort loting. Ouders krijgen voorrang bij het inschrijven op een school in hun eigen buurt. Wanneer zij toch liever kiezen voor een school buiten hun eigen wijk, lopen zij het risico te worden uitgeloot als het aantal aanmeldingen boven het maximum ligt. Wie zeker wil zijn van een plekje op een school naar keuze, heeft dus meer kans in de eigen buurt.

`