Onderwijs

Plattelandsscholen scoren beter op eindtoets

06 december 2017 06:00 Aangepast: 07 december 2017 17:03
Beeld © ANP

Basisscholen op het platteland behalen gemiddeld betere resultaten op de eindtoets dan die in de meest stedelijke gebieden. Dat is één van de conclusies uit het jaarlijkse scholenonderzoek van RTL Nieuws.

BEKIJK DE CITO-SCORES PER SCHOOL

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws onderzocht de scores van basisscholen op de eindtoetsen in groep 8, voorheen bekend als Cito-toets, over de afgelopen drie jaar. Daarbij is rekening gehouden met de achtergrond van leerlingen, zodat scholen beter te vergelijken zijn. Uiteindelijk zijn alle scholen voorzien van een rapportcijfer op basis van hun scores ten opzichte van vergelijkbare scholen. Een 7 is daarbij het gemiddelde. De cijfers zijn hier per school te bekijken.

Grote stad scoort lager

De 890 basisscholen in de meest stedelijke gebieden van het land scoren gemiddeld een 6,93. De 1511 scholen in de minst stedelijke gebieden krijgen gemiddeld een 7,05. Die plattelandsscholen doen het dus gemiddeld ruim een tiende punt beter dan de scholen in de grote steden. Tussen de overige stedelijkheidsgebieden zijn de verschillen kleiner.

Eindtoetscijfers per mate van stedelijkheid

Van de grote steden scoren de Utrechtse basisscholen met een 6,77 het slechtst. Amsterdam scoort niet veel beter. De scholen daar krijgen gemiddeld een 6,79. Den Haag scoort met een 7 exact gemiddeld en Rotterdam zit er met een 7,14 ruim een tiende boven.

Als we kijken naar steden met minimaal tien basisscholen, doet Maastricht het het beste, met een 7,59 als gemiddelde cijfer voor 28 basisscholen. De stad met het laagste cijfer is overigens Purmerend. De resultaten van 21 scholen leiden daar tot een gemiddeld eindcijfer van 6,11.

Opnieuw hoogste cijfers voor reformatorisch en islamitisch

Daarnaast blijkt net als in voorgaande jaren dat islamitische en gereformeerde basisscholen beter scoren dan katholieke, protestantse (niet-gereformeerde) en openbare. De 49 islamitische basisscholen in het land zijn gemiddeld goed voor een 7,29. Ook reformatorische scholen scoren met een 7,19 beter dan gemiddeld. Openbare scholen scoren met een 6,9 een tiende onder het gemiddelde. De 70 antroposofische scholen in Nederland scoren met 6,85 nog niet iets lager.

Eindtoetscijfers per signatuur

Wat wordt er precies getest tijdens de eindtoets?

 

Meer over het scholenonderzoek

`