Gezondheid

Bij deze supermarkten, bakkers, slagers en toko's was iets mis

21 mei 2017 19:39 Aangepast: 21 mei 2017 19:39
Schimmel. Beeld © iStock

RTL Nieuws heeft van de NVWA rapporten ontvangen die inspecteurs hebben opgesteld bij winkels die tussen 2013 en juli 2016 onder verscherpt toezicht stonden. Dat betekent dat ze de voedselveiligheid of hygiëne op enig moment niet op orde hadden. Bekijk om welke zaken het gaat en lees de stukken.

Klik hier om de kaart op je smartphone-app te bekijken

De informatie die te zien is in deze kaart is gebaseerd op dossiers die lopen tot uiterlijk augustus 2016. Daarna kan de situatie in een bedrijf gewijzigd zijn. Daarom heeft RTL Nieuws de betrokken bedrijven benaderd voor een reactie over de stand van zaken. Als de supermarkten, bakkerijen en slagerijen hebben gereageerd, kun je de reactie lezen in het bestand waar ook de rapporten en eventuele foto's staan.

Als bedrijven niet hebben gereageerd, dan zijn alleen de stukken online gezet die RTL Nieuws van de NVWA heeft ontvangen. Het kan dan natuurlijk wel zo zijn dat de hygiëne en voedselveiligheid inmiddels zijn veranderd ten opzichte van de situatie tijdens de inspecties.

Verscherpt toezicht

De NVWA bezoekt regelmatig bedrijven die omgaan met voedsel om ze te controleren op hygiëne en voedselveiligheid. Als een inspecteur iets ziet dat tegen de regels is, kan hij een schriftelijke waarschuwing geven. Als het vergrijp ernstiger is, kan hij er zelfs voor kiezen om een boete uit te schrijven. Een zaak die drie boetes krijgt binnen een tijdsbestek van twee jaar, komt onder verscherpt toezicht. Die bedrijven vind je terug in deze kaart.

Als een bedrijf onder verscherpt toezicht staat, komen inspecteurs vaker langs om te kijken hoe het ervoor staat. Als een winkel niet verbetert, kunnen de inspecteurs er voor kiezen om de zaak te sluiten. Als er sprake is van direct gevaar voor de volksgezondheid, kunnen ze zelfs onmiddellijk tot sluiting overgaan en komen de bedrijven direct onder verscherpt toezicht.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`