Ga naar de inhoud
Gezondheid

Zorgkosten in Schilderswijk 30 miljoen hoger dan gemiddeld

Archieffoto

In de Schilderswijk, de Spoorwijk en het Laakkwartier worden de meeste zorgkosten gemaakt van Nederland. Hier werd in 2015 bijna 30 procent meer zorg gedeclareerd dan gemiddeld.

In totaal werd in de Schilderswijk, ​de Spoorwijk en het Laakkwartier 141 miljoen euro aan zorg uitgegeven. Dat is ruim 30 miljoen meer dan je zou verwachten op basis van de leeftijd en het geslacht van de inwoners van de wijk.

Dat blijkt uit cijfers van Vektis, dat gegevens van alle zorgverzekeraars verzamelt. RTL Nieuws analyseerde de kosten van de zorg die onder de basisverzekering valt, per wijk.

Verschil met verwachte zorgkosten

Op de kaart worden alleen wijken met minimaal 5000 verzekerden getoond

2342 euro

Gemiddeld werd per Nederlander 2342 euro aan zorg gedeclareerd voor bijvoorbeeld de huisarts, medicijnen of verpleging en verzorging. In vier wijken in Den Haag (Schilderswijk, Spoorwijk, Laakkwartier en Moerwijk) en in de Utrechtse wijk Overvecht wordt veel zorg gedeclareerd.

Ook in 2013 en 2014 stonden deze wijken in de top tien van wijken met hoogste zorgkosten. Buiten de Randstad maken vooral Zuid-Limburg en Oost-Groningen veel zorgkosten. Uit cijfers van het CBS blijkt dat mensen in Zuid-Limburg zich ook het minst gezond voelen van Nederland.

Tien gebieden met gemiddeld hoogste zorgkosten

  • Den Haag: Laakkwartier, Spoorwijk en Schilderswijk met postcode 252*
  • Utrecht: Overvecht met postcode 356*
  • Den Haag: Moerwijk met postcode 235*
  • Pekela met postcode 966*
  • Den Haag: Transvaal, Rustenburg/Oostbroek met postcode 257*
  • Renkum en Deelen met postcode 687*
  • Schinnen en Heerlen met postcode 643*
  • Emmen: Nieuw-Amsterdam en Nieuw-Weerdinge met postcode 783*
  • Lelystad met postcode 823*
  • Heerlen met postcode 641*

Gezond

Een stuk beter gaat het in het noorden van Noord-Holland. In de gemeente Koggenland, in de kop van Noord-Holland, wordt 23 procent minder gedeclareerd dan gemiddeld in Nederland en lijken de mensen dus een stuk gezonder.

Landelijk geldt dat ouderen en baby's meer zorgkosten maken dan andere leeftijdsgroepen. Negentig-plussers declareren ruim vier keer zoveel dan de gemiddelde Nederlander. Om deze reden zijn de cijfers gecorrigeerd naar leeftijd.

De kosten zijn ook gecorrigeerd naar geslacht. Tot hun vijftiende zijn jongens duurder dan meisjes. Tussen 15 en 58 jaar maken vrouwen meer zorgkosten dan mannen en na 58 jaar zijn de mannen weer duurder. Vrouwen maken gemiddeld meer kosten, vooral vanwege verloskundige zorg en kraamzorg.

Bekijk hier hoeveel zorg er in jouw wijk wordt gedeclareerd