Gezondheid

Drink jij als een Belg? Bereken jouw dranknationaliteit

21 december 2017 18:39 Aangepast: 22 december 2017 09:06
Beeld © iStock

Een paar extra biertjes op de kerstborrel, wijn bij het kerstdiner en bubbels met oud en nieuw. Je drinkt in een decemberweek al snel meer dan in een normale week. Maar drink jij dan als een gemiddelde Belg of als een gemiddelde Rus? Bereken hier jouw dranknationaliteit.


Bij welk land past jouw drinkgedrag?

Type hieronder hoeveel je afgelopen week hebt gedronken

🍺

🍷

🍸

De tool maakt gebruik van gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zij hebben voor 2016 een schatting gemaakt van het alcoholgebruik per land. Deze schatting is gebaseerd op de verkoop van alcohol en de hoeveelheid zelfgestookte alcohol.

Zuipschuiten 

Uit deze gegevens blijkt dat Litouwers de zuipschuiten zijn van de wereld. Zij drinken ruim 18 liter pure alcohol per jaar. Als je dit omrekent naar flesjes bier, betekent dit dat iedere Litouwer ouder dan vijftien jaar iedere week 21 flesjes zou moeten drinken.

In het Midden-Oosten wordt, zoals te verwachten, het minst gedronken. Maar ook deze landen zijn niet geheel alcoholvrij. Volgens de WHO wordt er in Iran per persoon nog 1 liter pure alcohol per jaar gedronken. Dit staat gelijk aan ruim een flesje bier per week.

Meer op rtlnieuws.nl:

`