Gezondheid

129 restaurants onder verscherpt toezicht: helft beboet voor onhygiënisch en verrot eten

28 juni 2017 09:20 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Deze afbeelding is niet gemaakt door inspecteurs bij een restaurant dat onder verscherpt toezicht stond en dient uitsluitend ter illustratie. Beeld © Getty Images

129 restaurants stonden tussen november 2015 en augustus 2016 onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, omdat zij minimaal drie boetes in twee jaar tijd kregen. Bijna de helft van de restaurants werd na laboratoriumonderzoek beboet voor onhygiënisch en bedorven voedsel.

ZIE OOK: BEKIJK BIJ WELKE RESTAURANTS BIJ JOU IN DE BUURT IETS MIS WAS

Dat blijkt uit de inspectierapporten van de betreffende restaurants, die geheim werden gehouden, maar na een wob-verzoek van RTL Nieuws toch openbaar zijn gemaakt door de NVWA.

Oosterse keuken scoort slecht

Uit de inspectierapporten van de NVWA blijkt dat in de periode tussen november 2015 en augustus 2016 in totaal 129 restaurants onder verscherpt toezicht hebben gestaan. Dat betekent dat zij in twee jaar tijd minimaal drie boetes en in de genoemde periode minimaal één boete kregen voor slechte hygiëne of voedselveiligheid.

Op de lijst staan veel kleine restaurants, maar bijvoorbeeld ook Jamie Oliver's Fifteen in Amsterdam. De lijst bevat verder opvallend veel restaurants die gebaseerd zijn op de Oosterse keuken. Liefst 69 restaurants serveren Chinese, Indonesische, Japanse of Thaise gerechten. 

Grote kans dat het aan de rijst lag:

 

'Gewoon verrot'

'Op deze worstjes was een laag groenkleurig uitslag en grijsdonzige reinculturen aan schimmels aanwezig en waren derhalve niet meer geschikt voor consumptie voor de mens.'
Passage uit NVWA-inspectierapport

Inspecteurs kunnen monsters van gerechten nemen als zij vermoeden dat deze mogelijk schadelijke bacteriën zoals salmonella of 'poepbacterie' E.coli bevatten. In het laboratorium wordt vervolgens bekeken of de hoeveelheid bacteriën boven de norm is. Wanneer monsters afwijken is dat een indicator voor slechte hygiëne en bedorven voedsel en volgt een boete. Bij liefst 62 van de 129 restaurants uit de lijst was dit het geval. 

"Heel erg bedroevend dat het zo slecht is", reageert microbioloog Rijkelt Beumer. Hij bekeek de laboratoriumresultaten van de restaurants uit de lijst. "De helft zit meer als vijftig keer hoger dan de norm. Dat zijn gewoon producten die verrot zijn. Die hoor je niet meer te eten."

Overgeven en diarree

Voedsel met een veel te hoge concentratie bacteriën kan dus als bedorven worden beschouwd. Wie dat toch eet, kan er goed ziek van worden. Kinderen en zwangere vrouwen kunnen er zelfs mee in het ziekenhuis belanden. Voor gezonde volwassenen blijft het meestal bij overgeven en diarree. Zo werden onlangs twintig bruiloftsgasten in Amsterdam ziek van het eten van bedorven kip

Microbioloog Beumer vindt dit soort berichten onacceptabel. Van hem kunnen restaurants daarom niet hard genoeg gestraft worden als zij bedorven voedsel aanbieden. "Het deugt van geen kant."

Boetes voor monsters, hoe werkt dat?
Veel restaurants bereiden diverse producten van tevoren, zodat zij alleen nog maar verhit hoeven te worden om ze op te dienen. Deze producten moeten na de eerste bereiding snel teruggekoeld worden. Zo moet gekookte rijst binnen vijf uur onder de 7 graden zijn. 
 
Wordt het product niet snel of goed genoeg afgekoeld, dan krijgen (schadelijke) bacteriën de kans om snel te vermenigvuldigen. "Met name bij rijst zie je dat het vaak fout gaat", stelt microbioloog Rijkelt Beumer. Gekookte rijst is namelijk meestal vochtig en daar gedijen bacteriën goed bij. "Als de rijst niet goed afkoelt en vervolgens slecht wordt verhit, blijven de bacteriën aanwezig, met alle gevolgen van dien."
Daarnaast moeten producten goed beschermd worden tegen schadelijke bacteriën van buitenaf. Koks die onhygiënisch werken en hun handen bijvoorbeeld niet wassen na een toiletbezoek kunnen namelijk eenvoudig de poepbacterie E.coli overbrengen op voedsel.
 
De NVWA neemt daarom regelmatig monsters van bewaarde producten om in het laboratorium te onderzoeken of deze op de juiste manier zijn bereid en bewaard. Als het genomen monster in negatieve zin afwijkt van de norm uit de hygiënecode voor de horeca, ontvangt de horecazaak een boete van de NVWA.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore