Gezondheid

Bekijk hier de fastfooddichtheid in jouw gemeente

15 november 2016 19:30 Aangepast: 15 november 2016 19:36
Beeld © ANP

Elk zichzelf respecterend Limburgs dorp heeft er minimaal één: een snackbar. Nergens kun je zo gemakkelijk een vette hap vinden als in de meest zuidelijke provincie van het land.

Klik hier om de kaart te openen in je (smartphone-)app

Tegelijkertijd kampt de provincie Limburg ook met een hoog percentage volwassenen met obesitas en zijn de zorgkosten er hoger dan gemiddeld. Die combinatie komt vaker voor in het land, ontdekte Buurtfacts, dat de fastfooddichtheid per gemeente in kaart bracht. Er is een verband tussen de hoeveelheid snackmogelijkheden in een gemeente of postcodegebied, de hoogte van zorgkosten, het percentage mensen met obesitas en de sociaaleconomische status. 

Waar bovengemiddeld veel snackmogelijkheden zijn, zijn de zorgkosten vaak ook hoger dan gemiddeld. Ook wonen er in dergelijke gebieden meer volwassenen met obesitas. 

Gegevens

De gegevens over obesitas zijn per gemeente en (GGD-)regio afkomstig van het CBS (2012), gegevens over zorgkosten zijn op basis van driecijferige postcode zijn afkomstig van Vektis (2014), gegevens over de sociaaleconomische status van gebieden zijn afkomstig van het Centraal Planbureau.

De gegevens over het aantal junkfoodrestaurants per gemeente en postcode zijn door Buurtfacts zelf verzameld. Hiervoor zijn online adressen verzameld van ruim 10.000 bedrijven die geregistreerd staan als snackbar, fastfoodketen, cafetaria of afhaalrestaurant. Omdat uit verschillende bronnen geput is, is het bestand mogelijk niet geheel volledig en zou het kunnen zijn dat een enkele snackbar of restaurant in het overzicht ontbreekt. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws Buurtfacts / Jasper Bunskoek
`