Geld

Eén op zeven juweliers en edelsmeden in de fout met goud en zilver

15 juni 2017 19:27 Aangepast: 06 oktober 2017 11:37
Beeld © ANP/Archief

Eén op de zeven juweliers, goud- en zilversmeden is in de afgelopen twee jaar op de vingers getikt door de inspectie. Onder meer omdat zij gouden en zilveren sieraden verkochten zonder de vereiste keurmerken, waardoor deze niet op echtheid zijn te controleren.

Dat blijkt uit gegevens die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws opvroeg bij Agentschap Telecom, dat namens het Ministerie van Economische Zaken hierop controleert. Bij 14 procent van de ruim 1300 geïnspecteerde juweliers en edelsmeden werden fouten geconstateerd. Bij webshops hield zelfs 42 procent van de bedrijven zich bij reguliere inspecties niet aan de Waarborgwet.

Even een quizvraagje: welke ring is van goud?

Thumbnail
C is het goede antwoord.

 

Voor de meeste mensen is het niet eenvoudig om echt goud te onderscheiden van metalen die er op lijken. Zo bestaan zowel ring A als ring B in de quiz hierboven vooral uit andere materialen dan goud. Een ring die voor het merendeel uit goud bestaat, zoals ring C, is veel meer waard. Wil je een echte gouden trouwring kopen, dan moet je dus opletten dat je niet een ring van bijvoorbeeld messing of roestvrij staal koopt.

Waarborgwet

​In de waarborgwet staat omschreven hoe verkopers van goud, zilver en platina te werk moeten gaan. Zo moet echt goud duidelijk gescheiden van op goud lijkende voorwerpen gepresenteerd worden. Net als zilver en platina.

Daarnaast mag je een ring pas van goud noemen als meer dan de helft van de ring uit puur goud bestaat (14 karaat). Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat bijvoorbeeld via webshops regelmatig ringen van 8, 9 of 10 karaat worden aangeboden als goud. Dat is te weinig puur goud om het in Nederland goud te mogen noemen. Ook ringen van staal met slechts een dun goudverguld randje worden als gouden ringen aangeprezen. En ook dat is dus verboden. 

 

Keurtekens

De meest geconstateerde fout door Agentschap Telecom is het ontbreken van zogeheten keurtekens in sieraden. Wanneer een sieraad van echt goud, zilver of platina is, moet deze worden voorzien van zo'n keurmerk voordat hij in de winkel komt te liggen. Inspecteurs troffen de afgelopen twee jaar echter honderden sieraden zonder keurmerk aan bij meer dan 160 winkels en webshops. In een aantal gevallen werden sieraden in beslag genomen.

Edelmetaal Waarborg Nederland in Joure is één van de twee bedrijven in Nederland die keurtekens mogen plaatsen in sieraden. Directeur Sipke van der Meulen noemt de cijfers schokkend. "Zie het als misleiding en oplichting. Iemand verkoopt iets waarvan hij zelf ook niet weet of het goud of zilver is."

'Niet bezuinigen op keuren'

​De brancheorganisatie van juweliers en edelsmeden, de Federatie Goud en Zilver, benadrukt dat bij herinspecties het merendeel van de bedrijven de zaken weer op orde had. "Maar als er zoveel de fout in gaan, dan is er wel meer aan de hand", stelt bestuurslid Ab van Hell.

Hij vermoedt dat de kosten voor het keuren een rol spelen. "Zeker op internet worden sieraden tegen een scherpe prijs aangeboden, dat betekent dat ondernemers ergens anders op gaan bezuinigen. Bijvoorbeeld op het keuren." En dat kan niet de bedoeling zijn volgens Van Hell. "Juist door het keurteken zijn aankopen controleerbaar voor de consument."

ZIE OOK: Trouwring kopen? 5 tips om een miskoop te voorkomen

Reacties
We hebben de bedrijven uit de bovenstaande video gevraagd om een reactie op onze constateringen, lees hieronder hun antwoorden:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore