Gezin

Dit kost een dagje pretpark: van duur tot gratis

08 juli 2017 08:11 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Hoera zomervakantie! Tijd voor een dagje pretpark. Zo'n trip kan flink in de papieren lopen. Zo betaalt een familie voor een dagje Efteling aan de kassa al gauw 168 euro. Gelukkig zijn er goedkopere alternatieven, waarbij je als familie voor minder dan 60 euro kunt eten, drinken en spelen zoveel je wilt. In Friesland is zelfs een 'gratis' attractiepark.

RTL Nieuws verzamelde entreeprijzen van 53 attractieparken in Nederland en net over de grens in Duitsland en België. Om deze te vergelijken, bekeken we de kosten voor een familie van twee volwassenen, een kind van 10 jaar en een kind van 4 jaar dat in juli of augustus met de auto een park bezoekt.

Efteling: grootste en duurste

Gemiddeld is een gezin ongeveer 67 euro kwijt voor een dagje attractiepark. Maar de verschillen zijn groot. Zo ligt de prijs voor een bezoekje aan de Efteling en het Duitse Phantasialand 100 euro hoger dan het gemiddelde.

Qua omvang en aanbod van attracties behoren beide parken tot de grootste, maar qua prijs dus ook. Het bezoek lijkt er overigens niet onder te lijden. De Efteling en ook andere duurdere parken in Nederland begroeten volgens cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme de laatste jaren alleen maar meer gasten. De negen best bezochte pretparken in Nederland waren vorig jaar goed voor ruim 10,5 miljoen bezoekers.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

De tien duurste pretparken

Gratis pretpark

Voor een goedkoop dagje uit, zit je vooral in het Noorden van het land goed. Bij maar liefst negen attractieparken in de drie Noordelijke provincies kunnen families voor minder dan 50 euro terecht. Het Doolhofpark in het Friese Bakkeveen is zelfs gratis toegankelijk. Wel is een consumptie verplicht.

Duinen Zathe in Appelscha (Friesland) en Drouwenerzand in Drouwen (Drenthe) hanteren een all-inclusive prijs. Voor minder dan 15 euro per persoon krijg je er onbeperkt toegang tot attracties, ijsjes en friet. Relatief goedkope pretparken over de grens zijn Mega Speelstad bij Antwerpen en Schloss Dankern in het Duitse Haren.

Tekst gaat verder onder de kaart.

Wat kost een dagje pretpark?

* Familie: 2 volwassenen, 1 kind van 10 jaar, 1 kind van 4 jaar + parkeren

Online boeken = korting

De kosten op bovenstaande kaart zijn gebaseerd op de prijs die je betaalt aan de kassa. Het kan je flink schelen in de portemonnee als je enkele dagen van tevoren je tickets al online bestelt. Ongeveer de helft van de onderzochte parken biedt dan namelijk korting aan. Bij Duinrell en Attractiepark Slagharen wisselt de entreeprijs zelfs per dag. Boek je online, dan kun je er voor kiezen om juist tickets te bestellen voor een relatief goedkope dag.

Een bijkomend voordeel van online boeken: bij veel parken hoef je op drukke dagen niet in een lange rij te staan voor de kassa. Met e-tickets kun je vaak meteen doorlopen. Wel zo fijn met ongeduldige kinderen. Daarnaast loont het om te zoeken op één van de vele spaaracties bij winkels en supermarkten of websites met kortingsacties. Zo kun je relatief goedkoop aan tickets voor een duurder pretpark komen, soms voor minder dan de helft van normale prijs. 

Oh nee, regen!

Je hebt alles voor elkaar. Een betaalbaar uitje gevonden, online tickets gekocht, tassen vol lekkers mee, je start de auto en dan... begint het te regenen. Niet nu! De kinderen worden onrustig en ook je gemoedstoestand neemt de vormen van een flinke onweersbui aan. Wil je de kans op neerslag tijdens je uitje beperken? We zochten op basis van gegevens van het KNMI uit welke dagen in de zomer het droogst en het natst zijn. Hier lees je de resultaten en waarom je 28 juli beter thuis kunt blijven. 

ZIE OOK: Efteling is jarig: 65 jaar lang een goudmijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore