EditieNL

Het Proefhotel: eerst oefenen voordat je aan je buitenlanddroom begint

21 juni 2016 12:24 Aangepast: 31 juli 2017 04:00
Hans en Nel hebben Het Proefhotel opgezet.

Een kasteel in Frankrijk, een bed & breakfast in Zuid-Amerika of een berghut in de Alpen: veel mensen koesteren dit soort dromen, maar vaak eindigen die in nachtmerries. Zou het niet handiger zijn als je je droom eerst kunt proberen?

Dat is precies wat Hans Bruns en Nel Griffioen dachten. Het stel is een proefhotel begonnen op hun droomplek, De Berghut in de Oostenrijkse Alpen. Mensen die serieuze plannen hebben om een gastenverblijf te beginnen in het buitenland, kunnen hier uitproberen of het wel echt iets voor ze is. 

Met vallen en opstaan

"Zoveel mensen onderschatten het, wij trouwens ook", zegt Hans. Hans en Nel vertrokken zelf in 2009 met hun twee zoontjes naar het buitenland. "Het gaat soms met vallen en opstaan hoor, want er komt veel meer bij kijken dan de meeste mensen denken."

Jaarlijks verhuizen bijna 150.000 Nederlanders naar het buitenland, maar te veel mensen komen gedesillusioneerd terug van hun avontuur. Volgens Nel kan dat anders: "In de praktijk blijken mensen die willen vertrekken vaak druk bezig met het regelen van de financiering en het plannen van de verbouwing. Ze denken vaak niet na over het runnen van een gastenverblijf. Er wordt dan gedacht: dat is niet zo moeilijk, dat kunnen we wel." 

'Ik vond het verschrikkelijk'

Zo dachten Martien Meiland en zijn toenmalige vrouw Erica ook. Zij vertrokken in 2006 samen met hun twee dochters naar het Franse Loiredal om hier een groot kasteel te verbouwen tot chambre d'hotes. De verbouwing was een hele klus en het geld bleek er sneller doorheen te vliegen dan verwacht.  

In het voorjaar van 2007 lukte het Martien en Erica toch om alles af te hebben voor de eerste gasten, maar Erica kreeg erge heimwee naar Nederland. "De verbouwing was leuk, maar de periode daarna werd zwaar", zegt Martien. Ze kwamen erachter dat ze het helemaal niet leuk vonden om een hotel te runnen. "Ik was dag en nacht aan het werk en dat vond ik verschrikkelijk." Martien ziet Het Proefhotel als een uitkomst, "Op die manier kun je testen of je wel geschikt bent."

Kosteloos

Hans en Nel hopen dat mensen met een buitenlanddroom én twijfels bij hen langskomen. "We willen dat ze hun droom tot een succes kunnen maken", zegt Nel. Hans en Nel bieden een aantal maanden online coaching aan. Gedurende deze maanden worden de mensen klaargestoomd om vervolgens enkele weken Het Proefhotel met eigen personeel en eigen concept te runnen. Het stel geeft gedurende de Proefhotel-periode zeven dagen per week, 24 uur per dag begeleiding. 

Als de proefhoteliers het goed doen, zijn coaching en training kosteloos. "Ze verdienen hun investering terug doordat het hotel volle bezetting heeft", zegt Hans. "Na het leiden van Het Proefhotel weten de deelnemers precies wat hen te wachten staat en kunnen ze hopelijk hun eigen droom vol zelfvertrouwen waarmaken."

Thumbnail

Het Proefhotel 

Kijk de hele reportage hier:

Meer op editienl.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore