Economie

'Nederlandse wijn steeds beter van kwaliteit'

09 mei 2016 19:08 Aangepast: 31 juli 2017 13:00
Wijngaard De Kleine Schorre Beeld © ANP

Nederlandse wijn, wat moet je ermee? Gewoon: drinken. De kwaliteit van de wijn van eigen bodem wordt steeds beter, vertelt wijnkenner Nicolaas Klei in Z Today.

Nederland is een koud en nat land en daar houden druiven niet van. Desondanks lukt het wijnboeren steeds beter om fatsoenlijke wijn te produceren. Afgelopen jaar kregen ze een klein beetje extra hulp van de natuur: 2015 was een goed wijnjaar. Dat komt deels door de relatief warme herfst; elke dag dat druiven langer kunnen blijven hangen, doet de smaak goed. 

Ook de kennis over wijndruiven telen op Nederlandse grond neemt steeds verder toe. "Het is ook gewoon een ambacht: je moet weten wat je doet", zegt Klei. De kwaliteit van de Nederlandse wijnen is in de afgelopen 20 jaar enorm verbeterd. "Die van begin van deze eeuw was zo zuur, daar kreeg je zelfs gaten van in je kunstgebit. Je proefde gewoon dat het vroeger van onrijpe druiven kwam. Onvoorstelbaar."

We stromen over van de wijngaarden
Inmiddels telt Nederland zo'n 140 wijngaarden, die samen 750.000 liter wijn per jaar produceren, goed voor 1 miljoen flessen. Twee derde is wit, het overige deel rode wijn. Vooralsnog zijn vooral Nederlanders geïnteresseerd: (bijna) geen enkele druppel verdwijnt richting het buitenland.

"Een miljoen flessen klinkt veel maar er zijn Chileense en Australische giganten die op een namiddag dat even in de fles doen. Het blijft heel kleinschalig, maar ik vind het wel leuk dat het afgelopen twintig jaar zo enorm hoger van kwaliteit is geworden."

Liever kijken dan lezen?

Goede wijn uit Zeeland
Wijngaard De Kleine Schorre in Zeeland is één van de grotere in Nederland en bottelde vandaag zijn oogst van vorig jaar. Klei is verrast over de kwaliteit. "Het klinkt deels onaardig, maar het valt me enorm mee. De wijn is goed in evenwicht: hij is mooi droog."

"Doordat er hier een hele dikke schelpenlagen ligt, hebben we een hele geschikte grond", verklaart wijnboer Johan van de Velde. En de provincie heeft volgens WeerOnline de meeste zonuren van Nederland

Het bottelen van de wijn is nog deels handwerk. Aan de ene kant worden de flessen in de machine gezet, vervolgens worden ze automatisch gevuld, afgedicht met een schroefdop en aan het einde komen ze er vol uit. Vervolgens gaan de volle kisten richting de opslag. "Inmiddels hebben we daar al 40.000 flessen staan, dus we zijn aardig op weg", zegt Van de Velde. Het bedrijf levert ook wijn voor de business class van KLM.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore