Nederland

Coffeeshophouders dolblij met regulering wietteelt

23 september 2016 17:13 Aangepast: 27 oktober 2016 00:37
Beeld © ANP

Het is een unicum: voor het eerst is er een meerderheid in de Tweede Kamer voor het reguleren van de wietteelt. Eigenaren van coffeeshops zijn dolblij.

Ondernemer Rick Brand heeft zelf een coffeeshop en is bestuurder van het Platform voor Cannabisondernemingen Nederland (PCN). Toen hij het nieuws hoorde, was hij uitzinnig. "Het moest even tot me doordringen, ik geloofde het gewoon niet. Maar uiteindelijk sprong ik een gat in de lucht", vertelt hij enthousiast. Ook van collega-coffeeshophouders hoort Brand alleen maar blijdschap.

Cannabisondernemers zitten met smart te wachten op nieuwe regels. Hoewel het verkopen van wiet legaal is, is het kweken van wiet in grote hoeveelheden dat niet. Daardoor blijft het een schimmige zaak. "Een coffeeshop is nu een half legaal bedrijf: met één been door de voordeur en één door de achterdeur. Coffeeshophouders worden daardoor vaak als criminelen gezien."

Wiet: niemand controleert

Met het wietplan van D66 blijft de productie strafbaar, tenzij de wiet door gecontroleerde telers wordt gekweekt. Coffeeshops krijgen hun wiet dan niet meer 'illegaal' aangeleverd, maar door gerespecteerde ondernemers. Het grote voordeel? "Dan krijg je honderd procent schone wiet", zegt de bestuurder van PCN.

Daar wordt nu nog weleens mee gerommeld. Hoewel het Trimbos Instituut redelijk tevreden is over de kwaliteit van de Nederlandse wiet, wordt de wiet nu door niemand gecontroleerd. "Er is veel bewerkte wiet, soms is het zelfs bespoten met pesticiden. Dat wil je niet roken, want dat kan ongezond zijn", verzucht Brand.

'Nederland achterhaald'

Het Nederlandse wietbeleid lijkt daarnaast door allerlei landen te worden ingehaald. In het buitenland, zelfs in de VS, gaan ze nu verder dan ons coffeeshopbeleid. "Amerika stond altijd voorop in het wietverbod, maar is nu wereldwijd de grootste voorloper van legalisering."

Bovendien was het huidige 'gedoogbeleid' in Nederland ook nooit het einddoel. Midden jaren negentig waren er al vergaande plannen om de wietteelt onder overheidstoezicht te brengen, maar dat ketste af door buitenlandse druk. Vooral de Fransen maakten groot bezwaar.

Eerste Kamer tegen

Die buitenlandse druk zal nu wel meevallen, is de verwachting. Maar of het nieuwe wietplan er daadwerkelijk doorheen komt, blijft koffiedik kijken. In de Tweede Kamer is nu een nipte meerderheid van 76 zetels, maar de Eerste Kamer blijft tegen.

Toch is D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp optimistisch. "We moeten weer gidsland worden in Europa."

Meer op rtlnieuws.nl:
Kamer is voor wietteelt onder toezicht van overheid

`