Nederland

Rol Kevin Spacey bij ING-evenement onzeker na #metoo-excuses

30 oktober 2017 15:50 Aangepast: 08 november 2017 14:27
Kevin Spacey tijdens een award-show afgelopen vrijdag. Beeld © Getty Images

ING twijfelt of Kevin Spacey nog deel moet nemen aan het BusinessBoost-evenement van de bank in Rotterdam. De acteur bood gisteren zijn excuses aan nadat hij werd beschuldigd van seksuele avances die hij op 26-jarige leeftijd zou hebben gemaakt op de toen 14-jarige acteur Anthony Rapp.

Spacey is de hoofdgast van het ondernemersevenement dat ING eind november organiseert in Ahoy Rotterdam en wordt op de site opgevoerd als visionaire ondernemer. De vraag is of dat nog doorgaat. 

Op de vraag of Spacey nog welkom is na de onthulling antwoordt een woordvoerder van de bank: "We willen eerst meer informatie en meer duidelijkheid, voordat we beslissingen nemen."

"We hebben tot nu toe alleen de korte reactie van Spacey gezien. We willen eerst nagaan of er meer over te zeggen is. Hoeveel tijd daarvoor nodig is kan ik nu nog niet aangeven", zegt hij. "Ik ga verder niet op beslissingen vooruitlopen."

Ongepast, dronken gedrag

Spacey, die twee keer een Oscar won en nu vooral bekend is van zijn rol als president in Netflix-serie House of Cards, bood op Twitter zijn excuses aan voor wat volgens hem 'zeer ongepast dronken gedrag' zou zijn geweest.

Rapp, nu 46, zei in een interview met BuzzFeed dat Spacey hem seksueel benaderde na een feestje in het appartement van Spacey in 1986. Nadat alle andere gasten waren vertrokken zegt Rapp dat Spacey, die dronken leek, 'me optilde zoals een bruidegom zijn bruid optilt' om hem over de drempel te dragen.

In eerste instantie probeerde Rapp er niet direct onderuit te komen omdat hij niet wist wat er aan de hand was. "En daarna ging hij bovenop me liggen", aldus Rapp.

Spacey herinnert zich het niet

De nu 58-jarige Spacey stelt in zijn verklaring op Twitter dat hij zich niets van het voorval herinnert. De beschuldiging heeft hem wel aangemoedigd om andere dingen over zijn leven te bespreken. Waarna hij zegt dat hij 'gehouden heeft van en romantische ontmoetingen heeft gehad met mannen gedurende mijn leven, en ik kies er nu voor om als een homoseksuele man te leven'.

 

Spacey's besluit om homoseksualiteit aan te halen als deel van zijn antwoord op de aantijging dat hij seksuele avances zou hebben gemaakt bij een minderjarige kwam hem op de nodige kritiek te staan op Twitter.

 

Rapp, die nu een rol heeft in Star Trek: Discovery, besloot het incident publiek te maken nadat verschillende vrouwelijke actrices hetzelfde deden met seksuele intimidatie en misbruik van filmproducent Harvey Weinstein.

Die onthullingen leidden op hun beurt weer tot de #metoo-actie. De hashtag waaronder veel vrouwen, maar ook mannen hun ervaringen met misbruik delen.

Onder hen is bijvoorbeeld tv-maker Jelle Brandt Corstius die liet weten seksueel te zijn misbruikt in de tijd waarin hij werkte voor de talkshow Barend & Van Dorp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore