Economie

Topadvocaat Plasman wil verzekering tegen Postcode Loterij

12 februari 2017 14:43 Aangepast: 13 februari 2017 13:57
Peter Plasman, advocaat van Maher H., komt aan in de rechtbank Beeld © ANP

Strafrechtadvocaat Peter Plasman wil de Postcode Loterij aanpakken, zegt hij in het interviewprogramma Van Liempt 1-op-1 op RTL Z. Hij wil dat het mogelijk wordt om je te verzekeren tegen de loterij.

Volgens Plasman zijn er Nederlanders die bang zijn om 'naast de pot te grijpen'. Daarom voelen ze zich gedwongen om mee te doen met de Postcode Loterij. Maar die mensen moeten beschermd worden, vindt Plasman.

De advocaat is niet te spreken over de werkwijze van de Postcode Loterij, die nu - zoals hij het noemt - op angst inspeelt om mee te doen. ''Als je niet mee wilt doen, dan krijg je te horen: ''Weet u het zeker? Kijk eens naar al die ellende bij mensen die niet hebben meegedaan, of die hebben opgezegd.''

'Geen loser, maar zelfde prijs als buren'

Met een verzekering voorkom je dat, zegt Plasman. ''Dan krijg je hoe dan ook dezelfde prijs als je buren. Daar ben ik voorstander van. Dat mensen zelf beslissen en niet te horen krijgen: je bent de loser van de wijk omdat je niet aan de Postcode Loterij hebt meegedaan.''

Plasman onderzoekt of het juridisch mogelijk is je 'tegen zo’n gebeurtenis' te verzekeren. Hij ziet grote kansen, omdat het in zijn ogen vergelijkbaar is met een regenverzekering. ''Daar kan een festival dat schade zou lijden in geval van regen zich verzekeren tegen regenval.''

Miljoenenjacht

De advocaat trok eerder namens een cliënt fel van leer tegen het spel Miljoenenjacht van de Postcode Loterij. Zijn cliënt zou in zijn zenuwen per ongeluk op de rode stopknop hebben gedrukt, waarmee hij een bedrag van vijf miljoen euro mis liep. Hij heeft nu een civiele procedure aangespannen.

Plasman steekt er zijn volle energie in om de zaak te winnen; hij ruikt onrecht en wil dat hoe dan ook ongedaan maken.

Zelfde rijtje als Spong

Peter Plasman maakt deel uit van een generatie kleurrijke strafrechtpleiters. Samen met Gerard Spong, Theo Hiddema en Wim Anker domineert hij al jaren het nieuws. In al hun verscheidenheid hebben ze een gemene deler: een heilig geloof in de rechtsstaat. En ze gaan hun eigen gang, niet gehinderd door wat anderen daar van vinden.

Plasman is gek op pokeren, bijna wekelijks houdt hij pokersessies met een vaste groep spelers. Nooit om 'idiote bedragen' en hij is ook niet verslaafd geraakt. Wel kreeg hij er een sterke troef door in handen: zijn van nature toch al ontwikkelde pokerface, kwam nog meer tot wasdom. Mooi meegenomen in een rechtszaak.

Praatstoel

Plasman zit in Van Liempt 1-op-1 op zijn praatstoel. Hij vertelt waarom hij voor korte tijd in een cel vast zat, waarom hij 'lak' heeft aan 'de poppenkast van autoriteiten' en wat hij met zijn partij voor de niet-stemmers beoogt.

De advocaat leidt trots rond door zijn luxe appartement, waar hij een toelichting geeft op de beelden en schilderijen die hij als kunstverzamelaar sinds de jaren tachtig heeft aangeschaft. En de volume knop gaat even flink omhoog, Plasman houdt van muziek, vooral als die luid en duidelijk doorklinkt.

Kijk maandag 13 februari strafrechtadvocaat Peter Plasman in Van Liempt 1-op-1. Om 22:30 uur op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore