Tech

Ministerie onderzoekt aanleg hyperloop in Flevoland

01 juni 2017 15:17 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat onderzoek doen naar de aanleg van een hyperloop in Flevoland.

Het ministerie heeft Flevoland op het oog als locatie voor een testtraject. Of die testbaan er ook komt, hangt af van de uitkomsten van onderzoek dat het ministerie van I&M doet naar de 'potentie van de hyperloop'. Dat zei minister Schultz van Haegen van I&M vandaag bij de opening van Europa’s eerste hyperloop-testbaan bij de TU Delft, meldt het ANP.

De hyperloop is het enige transportmiddel dat meer energie oplevert dan hij kost, aldus Schultz. Ze wil de 'inspanningen voor de hyperloop alle ruimte geven'. I&M ziet de hyperloop ook als mogelijk transportmiddel waarmee goederen die via havens binnenkomen naar het achterland kunnen worden vervoerd. In een hyperloop kunnen personen en goederen met snelheden van ruim 1000 km/u reizen door buizen met zeer weinig luchtweerstand.

Het ministerie gaat onder meer samen met het Nederlandse Hardt kijken of en waar zo'n buizensysteem past in Nederland. Hardt hoopt binnen vier jaar te beginnen aan de bouw van een hyperlooptraject tussen twee steden. De dertig meter lange testbuis van Hardt op de campus van de TU Delft zal worden gebruikt voor experimenten.

Vanwege de beperkte lengte van de mede door BAM gebouwde buis zullen in de tunnel in Delft alleen testen op lage snelheden worden uitgevoerd. Het gaat daarbij onder meer om de stabilisatie en de aandrijving van de capsule met behulp van magneten. 

Delft en Elon Musk

Begin dit jaar werd Delft Hyperloop de grote winnaar van de hyperloop-wedstrijd in Los Angeles van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. De Delftse studenten kregen daar de kans om met een transportcapsule door een 1,2 kilometer lange testbuis te racen. Musk is de bedenker van de hyperloop, maar staat andere bedrijven toe om de technologie te ontwikkelen. Een deel van het team van Delft Hyperloop startte begin dit jaar het bedrijf Hardt. Een nieuw team van de TU Delft werkt intussen verder aan nieuwe toepassingen van de hyperloop.

Op het Bright YouTube-kanaal was de hyperloop-wedstrijd bij SpaceX afgelopen januari te volgen:

`