Geld en Werk

Makers Twentse robotvogel halen miljoenen op

06 december 2017 20:35 Aangepast: 07 december 2017 07:29

Met zijn robotvogel Robird heeft het Twentse Clear Flight Solutions een investering van 2,6 miljoen euro opgehaald. Hiermee wil het bedrijf uit Enschede internationaal groeien.

De investering is onderdeel van een investeringsronde waarin het Twentse bedrijf in totaal 6 miljoen euro wil ophalen. Het bedrijf ontwikkelt robotvogel Robird, die echte vogels kan verjagen met zijn uiterlijk als een roofvogel.

Met een groot deel van de investering wil Clear Flight Solutions verder uitbreiden in de Verenigde Staten en Canada. Ook wordt een deel van het geld gebruikt voor de ontwikkeling van Robird 3.0: een volledig autonome versie van de vogeldrone die de inzet nog simpeler en aantrekkelijker maakt.

Vijftienduizend vogels verjaagd

Al sinds mei is Robird actief op het vliegveld van Edmonton, de op vier na drukste luchthaven van Canada en in oppervlakte de grootste. Op een vliegveld in Europa, waarvan het bedrijf de naam niet bekend wil maken, heeft de dronevogel al 500 vluchten gemaakt binnen drie maanden. Meer dan vijftienduizend vogels zijn er weggejaagd uit de buurt van landingsbanen.

Het Twentse bedrijf werkt ook samen met verschillende oliebedrijven en baggeraar Van Oord. "Deze investering komt op het juiste moment", zegt ceo Nico Nijenhuis. "We hebben dit jaar als bedrijf meerdere mijlpalen bereikt. Onze omzet groeit snel en is dit jaar meer dan 1 miljoen euro. Met deze nieuwe investering kunnen we verder uitbreiden." 

Natuurvriendelijker

De robotvogel van Clear Flight Solutions is een veel natuurvriendelijke manier om vogels te verjagen dan manieren die tot nu toe werden gebruikt. Omdat Robird met zijn levensechte uiterlijk heel gecontroleerd op luchthavens kunnen worden ingezet, zullen andere vogels de luchthaven vermijden. Die vogels hoeven dan niet afgeschoten of gevangen te worden.

`