Business

Nissan geeft boost aan revolutie elektrische auto met nieuwe Leaf

06 september 2017 13:52 Aangepast: 13 november 2017 20:31

Het regent nieuwe elektrische auto's en gister deed Nissan er een schepje bovenop met de nieuwe Nissan Leaf. De auto wordt relatief goedkoop voor een elektrische auto, en je kan er tot 378 kilometer mee rijden, voordat er opnieuw opgeladen moet worden. Een mogelijke concurrent van de nieuwe Tesla is geboren.

Automakers wereldwijd buitelen over elkaar heen met hun plannen voor nieuwe elektrische auto’s. Onder meer Europese wetgeving over de maximale uitstoot van auto’s zet nog wat extra druk op de ketel: nieuwe auto's mogen steeds minder uitstoten

Bij elke sprankelende lancering van een nieuw type spelen vooral twee vragen een grote rol: hoe duur is de auto en hoever kan de auto rijden na het volladen van de accu?

Belangrijke stap

Nissan biedt met de nieuwe Leaf twee mogelijk aantrekkelijke antwoorden. De auto gaat minimaal 30.000 dollar kosten en je kan er tot 378 kilometer mee rijden.

Auto-expert Carlo Brantsen: "Belangrijk is natuurlijk dat je er verder mee kunt rijden op een volle accu. Vroeger was het na 130, 140 kilometer wel op." Met een actieradius boven de 300 kilometer, wordt elektrisch rijden een stukje aantrekkelijker. "Binnen het elekrisch-auto-gebeuren is het een belangrijke stap."

Concurrenten

De Leaf kun je in Nederland vanaf maart kopen, iets eerder dan de nieuwe Tesla Model 3, die er halverwege 2018 is. De nieuwe Tesla heeft een bereik van 350 kilometer en kost minimaal 35.000 euro. Maar het oog wil natuurlijk ook wat; de echte Tesla-liefhebber gruwelt misschien wel van de toch wat conservatievere Nissan. 

Volgens Bright kan de Leaf ook een andere concurrent in hetzelfde segment, de Opel Ampera-E, gaan verslaan.

Vergeleken met de Opel Ampera-E heeft de Leaf twee hele grote voordelen en één nadeel: hij is in maart al te krijgen in Nederland én zal zo'n 7000 euro goedkoper zijn, maar het bereik is wat kleiner. Als er einde van volgend jaar een Leaf met een grotere accu te koop is, heeft de Ampera-E een rechtstreekse concurrent, die naar alle waarschijnlijkheid beter leverbaar zal zijn, analyseert de techsite. 

Interessant voor leaserijders

De Leaf wordt, met een prijskaartje van 30.000 dollar, wel vooral iets voor leaserijders denkt Brantsen. "Het is nog steeds wel serieus veel geld voor een particulier. In de leasehoek kan het wel een populaire auto worden."

Bright was aanwezig bij de introductie van de Nissan Leaf in Tokio. Bekijk hier de video: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore