Nederland

Hollandse tomatenboeren krijgen het zwaar door de brexit

29 maart 2017 15:29 Aangepast: 30 maart 2017 07:12
Beeld © ANP

Voor de Nederlandse boeren zijn de gevolgen van brexit waarschijnlijk groot. Minder vrije handel met de Britten maakt producten duurder. En mogelijk fellere internationale concurrentie bedreigt met name de groente en fruitsector.

Is de Nederlandse landbouwsector groot in Groot-Brittannië?  

Ja enorm. We zijn de belangrijkste leverancier van bijvoorbeeld verse groenten, fruit en bloemen. Goed voor jaarlijks 2,2 miljard euro. Tachtig procent van de tomaten en 98 procent van de komkommers die de Britten eten wordt geïmporteerd en de meeste daarvan komen uit onze kassen.

En hoe hakt de brexit erin bij groente- en fruittelers?  

Door importheffingen, grenscontroles en douaneprocedures zullen de prijzen gaan stijgen. Britten gaan dan minder groente en fruit eten, leveranciers moeten de marges verlagen of de productie wordt verplaatst van het Europese vasteland naar Groot-Brittannië. Door de (inmiddels) lagere Britse pond wordt import duurder, waardoor Britten nog zuiniger zullen zijn bij de aanschaf van producten vanuit de Europese Unie.

Hoeveel duurder wordt het exporteren van onze producten dan?

Los van wat de Europese Unie en Groot-Brittannië nog zullen afspreken, gaan volgens de Rabobank de kosten voor exporteurs met 5 tot 8 procent omhoog. Dat zijn de douaneheffingen. Als de Britten en Europeanen besluiten ook importheffingen in te voeren dan kunnen die voor de landbouwproducten variëren van 10 tot zeker 30 procent. 

Of dat ook gaat gebeuren hangt af van de uitkomst van de onderhandelingen. De Britten zouden in de Europese interne markt kunnen blijven of er komt een nieuw handelsverdrag met de EU.

Keert dan de rust weer terug?

Nou, dat is nog maar de vraag. Wellicht nog drastischer wordt de situatie als Groot Brittannië totale vrijhandel gaat toestaan. Nederland kan dan wel zonder kosten gaan exporteren naar Groot-Brittannië maar dat kunnen niet-Europese landen (die nu nog met flinke heffingen te maken hebben) dat ook. Australië, Nieuw Zeeland en Brazilië kunnen dan Nederlandse producten wegconcurreren op de Britse markt.

Voor Hollandse tomaten wordt het dan een wel een heel harde Brexit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore