Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 augustus 2017 17:45

Witte Huis: Trump veroordeelt blanke racisten Charlottesville

Het Witte Huis heeft gereageerd op de tweets van Donald Trump over de gebeurtenissen in Charlottesville. De Amerikaanse president kreeg gisteravond de nodige kritiek over zich heen omdat hij ultrarechts niet bij naam noemde in zijn reactie.

Het Witte Huis zegt dat Trump 'alle vormen van geweld, onverdraagzaamheid en haat' veroordeelde toen hij sprak over Charlottesville. Daarmee doelde hij ook op 'blanke racisten, Ku Klux Klan, neonazi's en alle extremistische groeperingen'.

Lauwe reactie

Vriend en vijand beklaagden zich over de lauwe reactie van de president, die in zijn tweets weigerde de verantwoordelijken voor het geweld te veroordelen. Trump kreeg zelfs kritiek van prominente leden uit zijn eigen Republikeinse partij, zoals Marco Rubio en Chris Christie. Ook vanuit democratische hoek kwam kritiek, onder meer van oud-president Bill Clinton en oud vice-president Joe Biden.

Een woordvoerder van het Witte Huis probeerde de schade te beperken door te benadrukken dat Trump wel degelijk ook ultrarechts op het oog had. "Hij riep op tot nationale eenheid en het samenbrengen van alle Amerikanen."

Doodslag

Bij de rellen vielen een dode en meer dan 30 gewonden. Vier mensen werden gearresteerd, onder wie de 20-jarige James Alex Fields uit Ohio. Hij is aangeklaagd wegens doodslag. De politie verdenkt hem van het doden van een demonstrant en vijfvoudige poging tot doodslag door met zijn auto op een groep mensen in te rijden.

De Amerikaanse federale opsporingsdienst FBI is, samen met de politie van de staat Virginia, een officieel onderzoek gestart. Het onderzoek van de FBI richt zich ook op het neerstorten van een politiehelikopter tijdens de demonstratie. Bij die crash kwamen twee politieagenten om het leven. Vooralsnog gaat men uit van een noodlottig ongeval.

Meer op rtlnieuws.nl:
Auto rijdt in op demonstranten Charlottesville: 1 dode, meerdere gewonden

Topnieuws