We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

30 oktober 2016 08:11

Waarom beeft de aarde juist in Italië zo vaak?

Het midden van Italië is vanochtend getroffen door een krachtige aardbeving. En dat is bepaald niet voor het eerst. De afgelopen tijd werd Italië er vaker door opgeschrikt. Hoe kan dat?

Twee maanden geleden was er ook een aardbeving in midden-Italië. Toen kwamen bijna 300 mensen om het leven. Zeven jaar geleden werd de stad L'Aquila getroffen. 309 mensen overleefden dat niet.

Botsingen tussen aardplaten

De aardbevingen worden veroorzaakt door aardplaten waarop we leven, zegt Läslo Evers, seismoloog bij het KNMI. "In dit gebied heb je de Afrikaanse en de Euraziatische plaat. Die twee platen zijn voortdurend in beweging en schuren tegen elkaar aan, al miljoenen jaren lang. Daardoor worden enorme spanningen opgebouwd in de ondergrond. Als die spanning te hoog wordt, ontaardt het in een aardbeving."


Veel stof bij de verwoeste huizen in Centraal-Italië. (Foto: AFP)

De aardbevingen doen zich vooral voor in Italië, Turkije en Griekenland. Dat juist het midden van Italië wordt getroffen en niet bijvoorbeeld het zuiden van het land, komt door breuklijnen. Die ontstaan in de ondergrond door de botsingen van de twee aardplaten. "Specifiek in deze regio ligt een grote breuklijn, die de Apennijnen volgt. Dit soort bevingen liggen allemaal rond die lijn", vertelt Evers.

Wekelijks aardbevingen

Aardbevingen komen wekelijks voor, zegt Evers. "Maar vaak zijn het zulke kleine bevingen dat mensen ze zelf niet voelen. Eens in de zoveel tijd treedt een grote aardbeving op. Het is onmogelijk om die bevingen te voorspellen."

De breuklijnen liggen met name in het zuiden van Europa. Nederland ligt een stuk noordelijker. De kans op aardbevingen is daardoor kleiner. "In 1992 was er een sterke aardbeving in Roermond van 5,8 op de schaal van Richter. Dit was de zwaarst gemeten aardbeving in Nederland."

Topnieuws