Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

05 januari 2017 09:05

Via Nijmegen, Amsterdam en Brussel naar Milaan: zo reisde terrorist Anis Amri

Via Nijmegen, Amsterdam en Brussel naar Milaan: zo reisde terrorist Anis Amri
Anis Amri in Brussel, een paar uur nadat hij uit Amsterdam vertrok

Er wordt steeds meer duidelijk over hoe de reis van Anis Amri verliep nadat hij in Berlijn op 19 december met een vrachtwagen een aanslag had gepleegd op een kerstmarkt. Zijn reis bracht hem ook naar Nijmegen en Amsterdam. Wat weten we allemaal?

Grote vraag: waarom nam Amri niet de kortste weg van Berlijn naar Milaan, via Zwitserland? Dat kan te maken hebben met de vergeefse poging die hij afgelopen zomer deed om dat land binnen te komen. In het Duitse Ludwigshafen, niet ver van de Zwitserse grens, werd hij met twee valse identiteitsbewijzen opgepakt. Na een paar dagen in de cel kwam hij weer op vrije voeten.

Video: Anis Amri vlucht door Europa

Voornaamste aanknopingspunt

Hoe reisde Amri dan wel? De politie is met man en macht bezig zijn gangen na te gaan. Voornaamste aanknopingspunt zijn de beelden van bewakingscamera's. Amri is op 21 december, twee dagen na de aanslag in Berlijn, te zien op bewakingsbeelden op het station in Nijmegen, om half twaalf in de ochtend.

Amri was daar met de bus gekomen vanuit Emmerich. Rond het middaguur nam hij in Nijmegen de trein naar Amsterdam. Hij kwam om 13:20 uur aan op Amsterdam Centraal. Hij verliet daar enige tijd het station. Kort voor 16:00 uur nam hij vanaf Amsterdam Centraal de trein naar Brussel.

Om 19:00 uur is hij te zien op camerabeelden op station in Brussel-Noord. Daarna is hij naar Lyon gereisd.

Turijn

Vanuit station Lyon-Part-Dieu moet Amri vervolgens via het Franse Chambéry, naar Italië zijn gereisd per trein. Vlak over de Frans-Italiaanse grens is hij gezien op het station van Bardonecchia. Voordat hij later op de avond doorreisde naar Milaan, bracht hij op 22 december ongeveer twee uur door op het station van Turijn. Daar is hij ook op het station door bewakingscamera's gefilmd.

Goed op de hoogte

Vanuit Turijn reisde hij naar Milaan. Het Italiaanse deel van de reis verliep efficiënt: Amri leek goed op de hoogte van de mogelijkheden van het openbaar vervoer, ook 's avonds laat. Met de nachtbus reisde hij vanaf station Milaan naar Sesto San Giovanni, waar hij op 23 december rond drie uur 's nachts werd aangehouden bij een routinecontrole. Nadat hij gericht op een agent had geschoten met een pistool dat hij uit zijn rugzak trok, werd hij door een andere agent gedood.

De plaatsen waarvan nu min of meer vaststaat dat de reis van Anis Amri erlangs voerde, zijn dus achtereenvolgens:

  • Emmerich
  • Nijmegen
  • Amsterdam
  • Brussel
  • Lyon
  • Chambéry
  • Bardonecchia
  • Turijn
  • Milaan
  • Sesto San Giovanni

Vertrekpunt vrachtwagen

Opvallend is verder het vertrekpunt van de truck waarmee de aanslag in Berlijn werd gepleegd: geladen met schoonmaakapparatuur vertrok die op 16 december, drie dagen voor de aanslag, uit Cinisello Balsamo, op slechts anderhalve kilometer van de plek waar Amri zou worden gedood.

De Italiaanse autoriteiten houden er rekening mee dat Amri werd aangestuurd door terroristen in het noorden van Italië.

Anis Amri donderdagavond 22 december om 22.14 uur op het station van Turijn.
Topnieuws